Európai jogi szaktanácsadó bírák tanácskozása a Szegedi Ítélőtáblán

A Szegedi Ítélőtábla illetékessége alá tartozó európai jogi szaktanácsadók bemutatkozó rendezvényét tartották ma az ítélőtábla dísztermében.
 
A tanácskozás megnyitóján dr. Harangozó Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke köszöntötte a résztevevőket. Hangsúlyozta: nagyon fontos feladat vár a nemrégiben országosan kiépült uniós jogi szaktanácsadói hálózatra, az ebben dolgozó bírákra, hogy az EU joga mind szélesebb körben és követve a változásokat ismerté váljon a bírói kar számára. 
 
Az uniós és a nemzeti jog kapcsolatának fontosságát emelte ki - többek között - a tanácskozás levezető elnöke, dr. Katona Tibor, a Szegedi Ítélőtábla bírája, az európai jogi szaktanácsadói hálózat országos koordinátor-helyettese. Az új szaktanácsadói hálózatról szólva dr. Czine Ágnes, a Fővárosi Ítélőtábla Büntető Kollégiumának vezetője, a hálózat országos koordinátora elmondta: mivel a hazai jogunk közel 80 százaléka az uniós jogon alapul, ugyanakkor az EU-s jog rendkívül szerteágazó, a szaktanácsadóknak aktív szerepet kell játszaniuk a jogértelmezés területén segítve a napi ügyekben döntést hozó bírákat, annak érdekében, hogy az uniós és a magyar jogszabályok esetleges ütközését minél hatékonyabban el lehessen kerülni. 
 
Ezt követően a Szegedi Ítélőtábla illetékességi területére polgári-gazdasági, büntetőjogi, közigazgatási-munkaügyi ügyszakban kinevezett európai jogi szaktanácsadókat mutatta be dr. Gyengéné dr. Nagy Márta, a Szegedi Járásbíróság bírája, európai jogi szaktanácsadó.
 
Szeged, 2014. június 13.