„Ez nem csak történelem...” - ismerkedés a békés megyei bíróságok történetével

2014. november 28-án az Országos Bírósági Hivatal által bírósági történelmi és hagyományápolás témakörében kiírt pályázattal kapcsolatos előkészítő munkálatok eredményeként a Gyulai Törvényszék Dísztermében színvonalas és érdekfeszítő előadások keretében ismerkedhetett meg a hallgatóság a békés megyei bíróságok történetével. Az Országos Bírósági Hivatal által támogatott rendezvény résztvevőit dr. Baur Péter, a Gyulai Törvényszék Elnöke köszöntötte, majd az előadók számos korabeli sajtóhírrel, valamint fényképekkel és képeslapokkal illusztráltan mutatták be a Békés megyében működő bíróságok múltját, tevékenységét.

Az érdeklődők elsőként dr. Wlassits Gábor törvényszéki tanácselnök előadásában hallgathattak érdekességeket, anekdotákat a Gyulai Törvényszék 115 éves múltjából. Ezt követően dr. Szűcs János, a Szeghalmi Járásbíróság igazgatási feladatainak ellátásával megbízott bíró tartott előadást a Szeghalmi törvénykezési tevékenységről, majd a Szarvasi Járásbíróság történetét dr. Molitorisz Pál nyugalmazott szarvasi vezető ügyész mutatta be. Végül Grósz Mihály, a Gyulai Törvényszék könyvtárosa a törvényszékkel kapcsolatban 1869 és 1890 között megjelent sajtócikkekből válogatva szemléltette a bíróságok múltbeli helyzetét, munkáját.

Az előadások előkészületei során a békés megyei bíróságok ítélkezési tevékenységének és működésének történetével kapcsolatban számtalan irat, könyv és emléktárgy összegyűlt, melyekből a Gyulai Törvényszék Könyvtártermében két héten át egy kiállítás tekinthető meg. Az érdeklődők olyan különlegességeket is megtalálhatnak a kiállított tárgyak között, mint például egy 1948-ból való ügybeosztást, 1936-ból származó kimutatásokat, régi bírósági épületekből származó tárgyalótermi táblákat, vagy akár bírósági épületekről készült régi fényképeket.

Az Országos Bírósági Hivatal a Gyulai Törvényszék részére a fentiek lebonyolításához pályázati támogatást ítélt meg.

Gyula, 2014. december 8.