Fejlesztések a Nyíregyházi Törvényszéken

A Svájci-Magyar Együttműködési Program támogatásából megvalósuló, „A bíróságok ellátása biztonságot növelő berendezésekkel és informatikai alkalmazásokkal” megnevezésű, SH 9/2/2 referenciaszámú projekt keretében indított „Csomagvizsgáló röntgen készülékek, valamint fémdetektoros kapuk szállítása, helyszíni telepítése, és üzembe helyezése” tárgyú közbeszerzési eljárás során, a Nyíregyházi Törvényszéken  2014/2015 években három ütemben több műszaki és informatikai fejlesztésre került sor. 
 
A működéshez szükséges feltételek biztosítása mellett a törvényszék mindkét épületében és a Nyírbátori Járásbíróságon is röntgensugaras csomagvizsgáló berendezések kerültek üzembe helyezésre. 
 
A csomagvizsgáló berendezés üzemeltetéséhez szükséges ismeretek elsajátítása érdekében 2013 szeptemberében 14 fő igazságügyi alkalmazott vett részt sugárvédelmi tanfolyamon és tett sikeres vizsgát. Az e feladatokat ellátó munkatársak a Magyar Igazságügyi Akadémia képzésein is részt vettek. 
 
A Nyíregyházi Törvényszék 2014. február 18-án munkahelyi sugárvédelmi szabályzatot fogadott el.
 
A programhoz kapcsolódó informatikai fejlesztés 2014. évben a „Munkaállomások beszerzése” és „Hálózati eszközök beszerzése” elnevezésű közbeszerzési eljárás során valósult meg. A Nyíregyházi Törvényszéken 2015. július 30-ig összesen 19 darab PC cseréje valósul meg, továbbá a törvényszéken, és az illetékességéhez tartózó járásbíróságokon 42 darab tárgyalótermi asztali számítógép modernizációja történt meg.
 
A program keretében a törvényszék mindkét épületében, valamint az öt vidéki járásbíróságon a biztonsági szolgálat munkatársai a munkájuk segítése érdekében kézi fémkeresőt kapnak. Ily módon az épületbe belépni kívánó ügyfeleket a detektoros fémkereső kapun történő áthaladást követően, indokolt esetben kézi fémkereső alkalmazásával vehetik biztonsági ellenőrzés alá. 
 
A program során beszerzett eszközök, informatikai fejlesztések megvalósulási határideje 2015. július 30.
 
Nyíregyháza, 2015. július 27.