Felkészültek a bíróságok az elektronikus keresetlevelek fogadására

„A bíróságok XXI. századi szolgáltatásokkal várják az ügyfeleket, készen állnak arra, hogy elektronikus keresetleveleket is tudjanak fogadni. Az ügyfelek akár sms-ben vagy e-mail üzenet formájában is tájékozódhatnak ügyeik előrehaladásáról” – mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Zalaegerszegi Törvényszék éves összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón. 
 
Az ügyfelek 2016. június 30-ig választhatják a bírósággal való elektronikus kapcsolattartást, 2016. július 1-jétől pedig ez kötelező lesz, polgári peres elektronikus formanyomtatványok, keresetminták segítségével. A bíróságok felkészültek arra, hogy fogadják az elektronikus keresetleveleket. Handó Tünde hozzátette, a bíróságoknak lépést kell tartaniuk a technikai fejlődéssel. Cél az olyan ügyfélcentrumok létrehozása, amelyek segítségével bárhol felvilágosítást kaphatnak az ügyfelek. Kiemelte, hogy a Zala megyei bíróságok épületei wifi hálózattal rendelkeznek és információs képernyőkkel felszereltek. 
 
Az OBH elnöke az ítélkezés időszerűségével és minőségével kapcsolatban elmondta, a Zalaegerszegi Törvényszéken a korábbi évekhez képest felgyorsult az ítélkezés. A járásbíróságokon büntető ügyszakban 2011-hez képest 33 %-kal csökkent az ügyhátralék. A  törvényszéken a két éven túli büntetőügyek száma 39 %-kal, az elsőfokú polgári peres ügyek száma pedig 40 %-kal csökkent. 
 
Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke kiemelte, az elmúlt évben a dinamizmus jellemezte a Zala megyei bíróságokat. Számos képzést, konferenciát szerveztek, többek között az integritás és az informatika témakörében is. Az ügyfélkapcsolatok terén jelentős előrelépést jelentett, hogy új mediációs szobát avattak fel és a megyében először rendezték meg a mediációs konferenciát. 
 
Makai Lajos, a Pécsi Ítélőtábla elnöke arról tájékoztatott, hogy a régió bíróságain az elmúlt évben javultak az időszerűségi mutatók, csökkent a pertartam és a hatályon kívül helyezések aránya is.
 
Budapest, 2016. április 5.