A Fővárosi Törvényszék is kinyitotta kapuit a Múzeumok éjszakáján

A Fővárosi Törvényszék 2016-ban második alkalommal csatlakozott a Múzeumok éjszakája  programsorozathoz: több mint ötszázan keresték fel június 25-én 18.00 órától június 26-án hajnali 1.00 óráig  a Törvényszék Markó utcai főépületét.
 
A látogatók a Törvényszék sajtószóvivői, valamint a csoportokat kísérő bírósági fogalmazók vezetésével félóránként épületsétákon ismerkedhettek meg a Hauszmann Alajos tervezte műemléki épület történetével, valamint megtekintették a Törvényszék esküdtszéki termét és könyvtárát is. 
 
Az érdeklődőket a könyvtárban Kovácsné Garamszegi Marianna és Komora Katalin könyvtárosok kalauzolták, ahol többek között megtekintették a könyvtár legrégebbi kötetét, az 1822-ben Werbőczy István neve alatt megjelent magyar törvénytárat, a Corpus Iuris Hungarici-t.
 
Az esküdtszéki teremben a Törvényszék sajtószóvivői a múltról és a jelenről egyaránt meséltek az érdeklődőknek. dr. Madarasi Anna elmondta, hogy a XIX. század végén Pauler Tivadar igazságügyi miniszter indította meg az előmunkálatokat a törvényszéki palota építéséhez. Az akkori idők legmodernebb építészeti és biztonsági követelményeinek megfelelő épületet 1890. augusztus 1-jén adták át. Az Alkotmány és a Markó utcai főbejáratok csarnokai és lépcsőzetei jól reprezentálják a tervező, Hauszmann Alajos törekvését arra, hogy nagy méretek és arányok, gazdag díszítések fejezzék ki az épület méltóságát. Az esküdtszéki terem volt a korabeli tárgyalótermek legdíszesebbje, és az egyetlen, amelyik ma is őrzi eredeti formáját és szépségét. A terem fő dísze a Feszty Árpád által festett hat táblakép, amelyek az elmúlt századok magyar igazságszolgáltatásának büntetőjogi vonatkozásait mesélik el, és a XIX. században élt jogászokat, politikusokat örökítenek meg. 
 
Dr. Póta Péter az esküdtszéki teremben a bíróság működésébe és a büntetőeljárások rejtelmeibe avatta be a Múzeumok Éjszakája résztvevőit, azt is elmesélte, hogy az esküdtszéki teremben forgatták Bacsó Péter legendás filmje, a Tanú jeleneteit. A látogatók felsétálhattak a bírói pulpitusra is, és fotókat készíthettek a díszes teremről.
 
A Múzeumok éjszakáján nemcsak az épületséták arattak sikert, hanem az ELTE Perjátszó Körének "Az Al Capone akta” című előadása is, amelyet 20.00 és 23.00 órai kezdettel "teltházzal" mutattak be az esküdtszéki teremben.
 
 
 
 
Budapest, 2016. június 27.