Gyermekbarát igazságszolgáltatás - meghallgatószoba a PKKB és a BKKB épületében

Az Országos Bírósági Hivatal „Gyermekbarát igazságszolgáltatás” című programjának keretében gyermekbarát meghallgató szobákat adott át a Pesti Központi Kerületi Bíróságon dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és dr. Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke.

A „Gyermekközpontú igazságszolgáltatás” a gyermekek jogainak tiszteletben tartását és hatékony érvényesítését biztosítja. Ennek része az úgynevezett gyermekmeghallgató szobák kialakítása, ahol a 14 év alatti kiskorúak meghallgatása speciális, az ő igényeik szerint kialakított környezetben zajlik.

Az Országos Bírósági Hivatal célul tűzte ki, hogy 2014. december 31-éig minden hét főnél nagyobb létszámú bírósági épületben - a gyermekek számára a kíméletes meghallgatást elősegítő - gyermekmeghallgató szobákat alakítson ki.

A tervnek megfelelően 2014 áprilisára – egy, az OBH által meghirdetett belső pályázatnak köszönhetően – országban már 44 bíróságon alakítottak ki a célnak megfelelő helyiséget, köztük 20 törvényszékből 15 rendelkezik saját gyermekmeghallgató szobával. Három szoba kialakítása jelenleg is folyamatban van, legutóbb Szegeden, Miskolcon és Szekszárdon adtak át gyermekmeghallgató-szobákat, elkészült továbbá a Székesfehérvári Törvényszéken is, ezt hamarosan szintén átadják. További három törvényszéken pedig együttműködési megállapodás keretei között a bíróságok a rendőrségi meghallgató szobákat használhatják.

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon és Budai Központi Kerületi Bíróságon kialakított szobákra nagy szükség van, korábban ugyanis sok esetben olyan tárgyalóterem előtt várakoztak az amúgy is ijedt, megszeppent gyermekek, amelyek nem voltak elkülönítve a büntető tárgyalótermektől. Nem egyszer vezetőszáron hozták a terheltet, máskor pedig kommandósok lepték el azt a folyosószakaszt, ahol a gyermek a kísérőivel várakozott. Nemcsak a kiskorúak, de a felnőttek is megijedtek ebben a környezetben. Az Országos Bírósági Hivatal és a Fővárosi Törvényszék pont ezt a félelmet, és a nem megfelelő körülményeket kívánja megszüntetni, a nyugodt, barátságos környezet kialakításával.

A gyermekkorúak meghallgatására szolgáló két szobát a Markó utcai főépület IV. emeletén, az ügyfelektől elzárt folyosószakaszon alakították ki, amelyek a Szalay utca felöli bejáraton keresztül is megközelíthetők. A gyerekeknek és a kísérőiknek így nem kell találkozniuk a bíróságra érkező ügyfelekkel, vádlottakkal.

A szobák átalakítási munkálatai 2014 januárjában kezdődtek, és a közelmúltban fejeződtek be. Az egyik szoba a 10 év alatti, míg a másik a 10 év feletti gyermekek ízlésvilága szerint van berendezve, figyelembe véve az igazságügyi pszichológus szakértő, valamint az OBH iránymutatásait.

A gyermekbarát meghallgató szobákat büntető és polgári eljárásokban egyaránt igénybe veszik. Az elmúlt három évben a PKKB nyomozási bírái 32 esetben hallgattak meg kiskorú tanút. A polgári perekben a gyermekkorút tanúként, illetve az ügy eldöntésében érdekelt személyként hallgathatják meg. Törvényi előírás, hogy a kiskorút úgy kell meghallgatni, hogy értse is, mi történik vele. Az OBH munkacsoport a különböző életkorokra ki is dolgozta az idézések mellékleteként szereplő felhívásokat, amelyekben az életkori sajátosságokat figyelembe véve tájékoztatja a bíróság a gyerekeket. Ezeket a dokumentumokat az idézéssel együtt küldik ki a kiskorúaknak. A 14 év alatti kiskorú gyermek a törvényes képviselője útján kapja meg az idéző végzést.

Budapest, 2014. április 10.