Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás éves konferencia

Az Országos Bírósági Hivatal 2016. november 7-én a Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás program keretében konferenciát rendezett a Magyar Igazságügyi Akadémián. Az eseményen számos neves igazságügyi szakértő és pszichológus tartott előadást a több mint száz résztvevőnek.

A minden évben megrendezett konferencia egy-egy külön fókuszpont köré épül fel, a bírák, igazságügyi alkalmazottak koncentrált érzékenyítése és szakismereteik elmélyítése érdekében. A hagyományossá vált országos konferencia fókuszpontjában idén a családon belüli erőszak - a bántalmazott gyermek témakör állt.

Az eseményt dr. Handó Tünde, az OBH elnöke nyitotta meg, aki beszámolt a Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás országos programjának főbb eredményeiről: 55 gyermekmeghallgató szoba és sarok került kialakításra az országban, a családjogi bírák részére intenzív képzéseket, országos konferenciákat szerveznek, és többek között azt is a sikerek között említette, hogy kialakításra került a központi bírósági weboldalon a Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás menüpont, ezáltal a nagyobb gyermekek részletesen is tájékozódhatnak az őket érintő kérdésekről.

A megnyitó beszédet követően dr. Kristófné dr. Kontra Erzsébet, az OBH Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás Munkacsoport elnöke mutatta be a résztvevőknek a munkacsoport tevékenységét és annak célkitűzéseit. A konferencia során olyan neves szakemberek tartottak előadást, mint Gyurkó Szilvia, gyermekjogi szakértő; Prof. Dr. Keller Éva, az Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet igazgatója, igazságügyi orvosszakértő; Lázáry Györgyné, igazságügyi szakpszichológus.

A tematika kitért a bántalmazás jeleinek felismerésére és az áldozatok érzékeny kezelésének, meghallgatásának gyakorlatban hasznosítható módszerek bemutatására mind a büntető, mind a polgári ügyszak eljárásaiban.