Gyermekmeghallgató szoba átadása a Szolnoki Törvényszéken

Az Országos Bírósági Hivatal projektjének megfelelően a polgári és büntetőeljárásban a gyermekbarát igazságszolgáltatás felé vezető egyik célkitűzés a gyermekbarát meghallgató szobák létesítése.

A Szolnoki Törvényszéken működő Gyermekbarát Igazságszolgáltatás Munkacsoport tevékenységének eredményeként 2014. szeptember 8. napján átadásra került a gyermekmeghallgató szoba a Szolnoki Törvényszéken.

Az ünnepélyes megnyitón meghívott vendégként részt vett az Országos Bírósági Hivatal Bírósági Főosztályának képviseletében dr. Borbás Virág Bernadett főosztályvezető-helyettes valamint azon képviseltették magukat a rendőri, ügyészi és büntetés-végrehajtási szervek is.

A jelenleg hatályos eljárási szabályok szerint a büntetőeljárás nyomozati szakában ügyészi indítványra a tizennegyedik életévét be nem töltött tanút a nyomozási bíró hallgatja ki. Ezen kihallgatandó gyermekkorúak szemtanúi, esetleg sértettjei egy-egy bűncselekménynek és az általuk észlelt, vagy velük történt események felidézése bennük lelki megrázkódtatást okozhat. Családjogi ügyekben szintén szükséges lehet a gyermekek tanúkénti meghallgatása.

A gyermekmeghallgató szobák segítségével a büntető és polgári eljárásban elérni kívánt célok oly módon valósulhatnak meg, hogy a gyermekkorú tanúknak kisebb traumát okoznak. Ennek érdekében a mintegy 15 m2-es gyermekmeghallgató szoba a Szolnoki Törvényszéken úgy került kialakításra, hogy az távolabb esik a bírósági tárgyalótermektől, míg belső berendezése színeivel, bútorzatával, az abban elhelyezett tárgyakkal, játékokkal nyugalmas, biztonságos környezetet teremt.

A szoba megvalósításához a munkacsoport tagjai saját kezűleg is hozzájárultak, például kézimunkák készítésével, illetve a falakat az egyik bírónő gyönyörű tájképfotói díszítik, a kifestéséhez pedig a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet is segítséget nyújtott. A bútorok kiválasztásánál figyelembevételre került, hogy a gyermekek a tizennégy év alatti korosztályon belül is eltérő életkori sajátosságokkal rendelkeznek, ezért különböző értelmi szintjüknek és kommunikációs képességeiknek megfelelően meghallgatásukra játékos környezetben, vagy akár tárgyalóasztal mellett is sor kerülhet.

A munkacsoport a továbbiakban is figyelemmel kíséri a gyermekmeghallgató szobában folyó munkát és a gyakorlatban felmerülő igények szerint támogatja annak működését.

Szolnok, 2014. szeptember 9.