Gyermekmeghallgató szoba a Debreceni Járásbíróságon

A "Gyermekközpontú igazságszolgáltatás" jegyében gyermekmeghallgató szoba épült a Debreceni Járásbíróságon. A beruházással a Debreceni Törvényszék - és ezen belül a Debreceni Járásbíróság - teljesítheti azokat az elvárásokat, amelyeket a 14 év alatti gyermekek védelméről, jogairól fogalmaz meg az Alaptörvény mellett az Európai Unió Alapjogi Chartája is.

A gyermekmeghallgató szobában - a hazai és az európai jogalkotók szándékának megfelelően - a 14 évesnél fiatalabb gyermekek meghallgatására az ő igényeiknek megfelelő környezetben kerülhet sor. A gyermekbarát színekkel, berendezési tárgyakkal, eszközökkel kialakított helyiség a kicsik speciális meghallgatásához teremti meg a feltételeket. A bírósági eljárás ennek a korosztálynak még inkább feszültségekkel terhes, ezért rendkívül fontos a meghallgatások helyszíne. 14 év alatti gyermekek leggyakrabban a családjogi perek kapcsán kerülnek kapcsolatba a bírósággal, de van példa arra is, hogy szexuális bűncselekmények áldozataiként nélkülözhetetlen a vallomásuk. A Debreceni Törvényszéken évente 20-30 ügyben van szükség arra, hogy 14 évesnél fiatalabb gyermekekkel beszélgessen el a bíró. A bizalmas párbeszédre eddig - a tárgyalótermen kívül  - legfeljebb a bíró szobájában kerülhetett sor, amely korántsem felelt meg a speciális feltételeknek. Az ideális körülmények hiánya pedig sem a bíró, sem a meghallgatott gyermek helyzetét nem könnyítette meg.

A Debreceni Járásbíróság az Országos Bírósági Hivatal pályázatán nyert csaknem másfél millió forintot a gyermekmeghallgató szoba kialakítására. A barátságos légkör megteremtése mellett a pályázat arra is módot adott, hogy korszerű technikai eszközök segítségével rögzíteni lehessen a gyermekkel folytatott beszélgetést. A meghallgatásról készült felvétel későbbi elemzésével elkerülhető, hogy a gyermeket többször is vissza kelljen hívni a bíróságra. A Debreceni Járásbíróság gyermekmeghallgató szobájában két kamera rögzíti majd az eseményeket.

A gyermekmeghallgató szobát azonban nem csak a Debreceni Járásbíróság bírái vehetik majd igénybe, hanem szükség esetén az ügyészség, illetve a rendőrség munkatársai is itt beszélgethetnek majd az ügyekben érintett gyermekekkel. A Debreceni Törvényszék erről együttműködési megállapodást is kötött a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitánysággal.

Berettyóújfaluban hasonló együttműködés alapján működik a gyermekek meghallgatása, ott a helyi bírák a Berettyóújfalui Rendőrkapitányságon kiépített meghallgató szobát használhatják.

A debreceni meghallgató szoba gyermekvédelmi törekvései az Országos Bírósági Hivatal elvárásai szempontjából is fontosak, hiszen a Gyermekközpontú igazságszolgáltatás az OBH elnökének egyik elsődleges stratégiai célja.

Az átadáson Dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke, dr. Szurdi Béla, a Debreceni Járásbíróság elnöke, dr. Gyurosovics József, Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitány, a Debreceni Rendőrkapitányság, a Fellebbviteli Főügyészség, a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség és a Debreceni Járási Ügyészség képviselői mellett a Debreceni Járásbíróság családjogi és büntetőjogi bírái is részt vettek.

Képek a törvényszék honlapján>>>