Gyermekotthon lakói a Nyitott bíróságok programban Miskolcon

A Miskolci Törvényszék Nyitott Bíróságok programjához 2015. szeptemberében csatlakozott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Gyermekvédelmi Központ diósgyőri tagintézménye, ahol szeptember végén megtartottuk az első előadást a gyermekotthon 14-18 éves lakóinak. 
A diósgyőri szakmai egység biztosítja az átmeneti és tartós nevelésbe vett, valamint a tartósan beteg, illetve sajátos nevelési igényű, fogyatékkal elő 3-18 éves gyermekek otthont nyújtó és különleges ellátását, valamint a 18-24 éves fiatal felnőttek utógondozói ellátását. Ezen diákok többségének vagy teljesen hiányzik a szülői háttér, vagy kiemelték őket a családi környezetből ezért azon túlmenően, hogy az intézmény ténylegesen otthont nyújt a gondozottaknak, számos más feladatot is ellát, elsősorban a nevelő célú programok szervezését előtérbe helyezve. A Miskolci Törvényszék azért tartja fontosnak, hogy bevonja a Nyitott bíróság programba a gyermekotthon lakóit, mert előadássorozatán keresztül – prevenciós céllal – egy olyan értékrendet kíván közvetíteni, melynek elsajátítása nélkülözhetetlen ezen fiatalok számára. Célunk, hogy azokban a jogi helyzetekben, amelyekkel minden nap találkozhatnak a fiatalok, kellő ismeretekkel bírjanak, iránymutatást nyújtva a helyes döntések meghozatalához, hiszen életkorukra is figyelemmel, ők azok, akik leginkább ki téve vannak a korosztályukat érintő veszélyeknek.
 
Az otthon lakói az előadást követően látogatást tettek a Miskolci Járásbíróságon, ahol egy tárgyalást hallgattak meg új pszichoaktív anyaggal visszaélés vétsége tárgyában. A bűncselekmény és a tárgyalás felkeltette a gyermekek érdeklődését, ezért jelezték részvételi szándékukat az ügy következő, novemberben tartandó tárgyalási napjára is.
 
Miskolc, 2015. október 8.