Gyors, hatékony és költségtakarékos

A mediáció gyors, mert lényegesen csökkenti a pertartamot, hiszen a felek – az eddigi tapasztalatok alapján - akár már egy-két közvetítői ülést követően megállapodást kötnek. Emellett ha kérik, a bíró perbeli egyezség formájában jóváhagyja a megállapodást, amely a kihirdetésekor jogerőre emelkedik.

A mediáció hatékony, mert a felek hajlandóak szóba állni egymással, és kölcsönösen meghallgatják és figyelembe is veszik egymás érdekeit. Ennek eredményeként teljes mértékben magukénak érzik a megállapodás tartalmát, így nagyobb eséllyel tartják be az abban vállaltakat. Mindezeknek köszönhetően elkerülhetőek az újabb és újabb perek.  
 
A mediáció költségtakarékos, mert lényegesen kevesebb az ügyre fordított munkaóra és a dologi kiadás. Az eljárás illetékmentes, és a bírósági közvetítőnek sem kell díjat fizetni. A felek oldalán további nyereség az illetékkedvezmény érvényesítésének lehetősége, aminek mértéke attól függ, hogy az eljárás mely szakaszában jutnak egyezségre.

Egyre többen veszik igénybe a mediációt, ezzel párhuzamosan növekszik a bíróságon közvetítést végző titkárok és bírók száma, így szükség van a rendszeres eszmecserére annak érdekében, hogy a számos előnnyel rendelkező jogintézmény minél hatékonyabban működjön.

A szakmai egyeztetés újabb állomásaként 2014. július 2-án bírósági vezetőknek és koordinátoroknak szervezett tanácskozást az Országos Bírósági Hivatal a Magyar Igazságügyi Akadémián.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke megnyitó beszédében Deák Ferenctől idézett: „Boldog azon haza, hol a biro itélete nem csak igazságot szolgáltat, hanem a hivatalába és személyébe helyezett bizodalomnál fogva megnyugvást is szerez a feleknek.” Dr. Handó Tünde hangsúlyozta: mindenkinek az az érdeke, hogy a vitás kérdések végére gyorsan és a felek legnagyobb megelégedésével kerüljön pont. Ezért arra törekszik, hogy 2014. december 31-ig minden legalább 7 fős bírói létszámmal rendelkező bíróságon legyen kijelölt közvetítő.

A konferencia résztvevői számba vették a mediációhoz kapcsolódó érveket és előnyöket. Ezek egyebek között a társadalmi bizalom fokozása, az ügyfélelégedettség javulása, a bírói munkateher csökkenése és a jogi kultúra változása. Egyeztettek a jogintézmény igazságszolgáltatásba történő integrálásának szempontjairól, valamint a központi, és a helyi bírósági igazgatás feladatairól. Megbeszélték és értékelték a közvetítői munka során szerzett tapasztalatokat, és megosztották egymással a jó gyakorlatokat.

A bírósági közvetítésről minden lényeges információ megtalálható ide kattintva.