Hajdúböszörményi Járásbíróság: 'A jognak asztalánál'

Hajdúböszörményben második alkalommal tartottak jogtudat fejlesztő és ismeretterjesztő nyílt napot 2014. április 11-én a „Nyitott Bíróságok” program keretén belül. A Hajdúböszörményi Járásbíróság, a Városi Rendőrkapitányság és a Szociális Szolgáltatási Központ Gyermekjóléti Szolgálata által szervezett egész napos rendezvényen három helyi középiskola diákjai vettek részt.

A Rendőrkapitányságon Kántor Péter rendőrkapitány a rendőrség munkáját mutatta be a tanulóknak, akiknek lehetőségük nyílt az előállító szoba és a szolgálati irányító helyiség megtekintésére is.

A program a Hajdúböszörményi Járásbíróság épületében folytatódott Kiss Attila polgármester és dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnökének megnyitójával. Az igazságszolgáltatás rendszerét dr. Csontos Tibor, a Hajdúböszörményi Járásbíróság elnöke vázolta fel, ezt követően dr. Keserű Tibor, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata igazgatója az általa vezetett szervezet tevékenységét – jogi segítségnyújtás, áldozatsegítés, pártfogó felügyelői szolgálat – ismertette.

Dr. Szurdi Béla, a Debreceni Járásbíróság elnöke előadásában a fiatalokat leginkább érintő veszélyekre és bűncselekményekre hívta fel a hallgatóság figyelmét.

A nap legizgalmasabb eseménye a perszimuláció volt. Dr. Rozsnyai Balázs a debreceni Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjaival egy büntető peres tárgyalást, dr. Csontos Tibor elnök a Hajdúböszörményi Musical Amatőr Színjátszótársulat tagjaival pedig egy polgári peres tárgyalást „játszott el”. A szimulált tárgyalásokat követően Kun Tímea szociálpedagógus irányításával, a tanulók közreműködésével elemezték a látottakat.

A Nyílt Nap ideje alatt a rendőrségen használt technikai eszközökkel is megismerkedhettek a középiskolások.

 

További képek >>>