Háromfunkciós szoba átadása a Siófoki Járásbíróságon

Ünnepélyes keretek között és Siófok városának gyermekekkel foglalkozó szervezeteinek vezetői részvételével adtak át a Siófoki Járásbíróságon egy olyan helyiséget, amely egyrészt a gyermekek meghallgatására és megőrzésére szolgál, illetve megfelelő környezetet biztosít a mediáció részére. 
                                                                                                                                                                                             
Az ünnepséget dr. Hajnal Éva a Kaposvári Törvényszék elnöke nyitotta meg, aki beszélt arról, hogy az Országos Bírósági Hivatal stratégiai célkitűzéseinek és a bíróságok szolgáltató jellegének megvalósítása érdekében egy újabb lépést tett a Siófoki Járásbíróság a most átadandó helyiség kialakításával, amely a gyermekközpontú igazságszolgáltatás megvalósulását és a tanúgondozói feladatok ellátását segíti. Nyilas Misi debreceni diák példáján keresztül világított rá, hogy milyen trauma érheti a gyermeket a felnőttek zord világában.
 
Dr. Hirtling Ibolya a Siófoki Járásbíróság elnöke hangsúlyozta, hogy az eljárásokban, legyen az polgári vagy büntető, fontos a gyermek véleménye, nyilatkozata, vallomása. A bíróság tényállást, döntést alapít a gyermekkorú vallomására, ezért kiemelt jelentőségű, hogy ezt a vallomást a gyermek minden befolyásolástól mentesen tegye meg. Hosszas előkészítő munka után a bírósági közvetítés, a mediáció is elindult a Siófoki Járásbíróságon, melynek sikeres működtetéséhez ugyancsak megfelelő környezetül szolgál ezen helyiség. Elnök asszony felajánlotta a gyermekekkel foglalkozó igazságügyi társszervek, azaz a rendőrség és az ügyészség részére a helyiség használatát.
 
Király Richárd Siófoki rendőrkapitány a felajánlást elfogadta és kifejezésre juttatta, hogy a gyermekmeghallgató szoba régi hiányt pótol a városban. A rendőrségen gyűjtést szerveztek és az összegyűjtött plüssállatokat átadták a bíróságnak a szoba berendezéséhez, az ünnepségen a rendőrkapitány szimbolikusan egy kismackót adott át a járásbíróság elnökének.
 
A rendezvény ünnepélyességét a Fővárosi Törvényszék háromtagú vonós kamarazenekara emelte és azon részt vett dr. Vaskuti András az Országos Bírósági Hivatal Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás Munkacsoportjának elnöke is. 
 
Siófok, 2014. november 17.