Határzár – eseménytelen első hónap Zalában

Az egy hónappal ezelőtt, a magyar-horvát határszakaszon életbelépő határzár kapcsán nem történt olyan esemény, amely zalai büntetőbírósági  eljárást vont volna maga után. 
 
Az Országgyűlés 2015. szeptember 15-től három új, a határzárral kapcsolatos bűncselekményt rendelt büntetni a Büntető Törvénykönyvben:
  • a határzár tiltott átlépését, 
  • a határzár megrongálását, 
  • a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozását. 
A büntetőeljárásról szóló törvény módosítása folytán a fenti, a határzárral kapcsolatos bűncselekmények esetén a járásbíróság hatáskörébe tartozó ügyekben korábban kizárólag a Szegedi Járásbíróság, illetve másodfokon a Szegedi Törvényszék járhatott el. Az Országgyűlés 2015. szeptember 29-i rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy ezen büntetőügyeket Szeged mellett Zalaegerszegen és Pécsett is tárgyalják: Zala és Somogy megye területén - a barcsi járás kivételével - a Zalaegerszegi Járásbíróság jár el, illetve a Zalaegerszegi Törvényszék illetékes a másodfokú ügyekben. A 2015. október 16-i kormányzati döntés értelmében pedig határzár lépett életbe a horvát-magyar szakaszon. Az érintett zalai bíróságok - a szegedi tapasztalatokat alapul véve - felkészültek a helyzetre: tárgyalótermeket jelöltek ki, kialakították a megfelelő technikai, informatikai apparátust,  többnyelvű nyomtatványokat, illetve tájékoztató anyagokat készítettek, s a személyi állomány is készen állt mind a tárgyalások lefolytatására, mind a sajtó tájékoztatására.  
 
A határ lezárása óta azonban a vonatkozó határszakaszon nem történt a határzárral kapcsolatos bűncselekmény, ezért a Zalaegerszegi Járásbíróságon, illetve a Zalaegerszegi Törvényszéken sem indult a tárgykörben büntetőügy. 
 
Úgyszintén nem került sor – a határon lefolytatott menekültügyi eljárásokban született döntések elleni felülvizsgálati kérelmek hiányában – a Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság eljárására sem. 
 
Zalaegerszeg, 2015. november 16.