Házasság hete Zalaegerszegen

Közel két évtizede Angliából indult a Házasság hete kezdeményezés azzal a szándékkal, hogy – a Valentin-nap közeledtével - felhívják a figyelmet a házasság fontosságára. Hazánk 2008-ban csatlakozott a programhoz, amelynek ebben az évben a Zalaegerszegi Törvényszék is részese volt.
 
Az egyhetes programsorozat második zalaegerszegi állomásaként a törvényszék dísztermében 2015. február 10-én, kedden 17 órai kezdettel Gaál Boglárka családterapeuta  „A párkapcsolat fejlődése a család rendszerében” címmel tartott előadást az egybegyűlteknek. A szakember felvázolta a családi életciklusokat, hangsúlyozva, hogy mindegyik egységben más-más szerep jut a feleknek. Kiemelte, annak fontosságát, hogy az adott ciklusban betöltött szerepet megértsük, s annak megfelelően cselekedjük,  nem megfeledkezve arról sem, hogy a házastársak„szerepeljenek” a másik életében is. 
 
Ezt követően Tóth Györgyné dr. járásbírósági csoportvezető bíró a házasság védelméről beszélt az új Ptk. rendelkezéseihez kapcsolódva. Előadása első részében történeti áttekintést adott a házasság  intézményéről, majd részletesen kitért a házasság, élettársi kapcsolat és bejegyzett élettársi kapcsolat azonosságaira, különbségeire. Kérdésre válaszolva ismertette  az egyházi és polgári házasság  viszonyát a bíróság előtt, s beszélt a saját  bírói tapasztalatairól is.
 
Az est zárásaként gyertyafényes tárlatvezetésre került sor, mely révén az érdeklődök „bepillanthattak” Deák Ferenc magánéletébe is. Kiderült többek között, hogy a haza bölcse miként kapott kosarat első kedvesétől, s azt is megtudhatták a látogatók, miként vélekedett Deák a házasságról.
 
A törvényszék  gyermekfelügyeletet is biztosított a programon résztvevőknek. Az est során a Zalaegerszegi Televízió élő kapcsolásban jelentkezett  a törvényszékről,  interjút közvetítve dr. Sorok Norberttel, a törvényszék megbízott elnökével.   
 
Zalaegerszeg, 2015. február 11.