Helyi képzés a Nyíregyházi Törvényszéken

A tárgyalás előkészítése, pervezetés, határozatszerkesztés büntetőügyekben címmel tartott helyi képzést 2015. április 3-án a Nyíregyházi Törvényszék. 
 
Dr. Horváth Géza a Nyíregyházi Törvényszék tanácselnöke, korábbi büntető-kollégium vezetője gyakorlati jellegű előadást tartott. A résztvevők figyelmét felhívta tanácselnök úr arra, hogy a tárgyalás előkészítése során a bírónak az eljárási szabályok betartása mellett törekednie kell az ügy megfelelő előkészítse, az ügyből való felkészülésre, annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb idő alatt határozatot tudjon hozni.
 
Az ügy jellegéből eredő eljárási cselekmények kapcsán az áttétel, és az egyesítés is szerepelt az előadás témájában. Az egyesítéssel kapcsolatban tanácselnök úr kifejtette, hogy nem a hatalmas ügyek létrehozása a cél, hanem olyan ügyek egyesítésére kell törekedni, melyek egy eljárásban való elbírálása azok hatékonyabb elintézését tesz lehetővé. 
 
Az előadást követően a résztvevők kérdései alapján sor került az egyes ügyekben felmerült problémák, jogértelmezések megvitatására is. 
 
A képzés zárásaként Dr. Nyakó Zsuzsanna elnök a képzési rendszer átalakításáról és a helyi képzések fontosságáról szólt. A helyi képzések ebben az évben indultak, ezért azok hatékonyságát a jövő fogja igazolni. 
 
Nyíregyháza, 2015. április 7.                             
 
A Nyíregyházi Törvényszék Sajtóosztálya