Hiánypótló, reprezentatív könyv a Debreceni Ítélőtábla történetéről

A teljes magyar bírósági szervezet előtt tisztelgünk akkor, amikor a Debreceni Ítélőtábla létrehozásának és újraindításának 10 éves jubileumán megemlékezünk elődeinkről – mondta Dr. Balla Lajos a Debreceni Ítélőtábla elnöke, az ítélőtábla újraindításának 10. évfordulójára rendezett ünnepségen.

A jubileum alkalmából, 10 éves a Debreceni Ítélőtábla címmel, a táblabíróság egy könyvet jelentetett meg a „Bírósági történelem és hagyományápolás” című, az Országos Bírósági Hivatal által kiírt pályázat támogatásával. Debrecenben 2004. július 1-én indult újra az ítélőtábla, amely 2005. január 1-én kezdte meg működését a Debreceni Törvényszék (Hajdú-Bihar Megyei Bíróság) épületében.

Debrecen város életében azért is fontos esemény ez, mert 2015-ben lesz 124 éve, hogy megkezdte működését a Debreceni Királyi Ítélőtábla - hasonló módon, mint a Debreceni Ítélőtábla - bérelt helyiségben a Podmaniczky-házban. A reprezentatív kiadvány méltó módon emlékezik meg a jeles eseményekről. Történeti áttekintést ad az ítélőtábla történetéről, az építkezéshez kapcsolódó régészeti feltárásról, tájékoztatást nyújt a bírói karról és az igazságügyi dolgozók munkájáról.

Debrecen, 2015. május 15.