Hivatásrendek képzése a Magyar Igazságügyi Akadémián

A bírósági szervezet szolgáltató jellegének erősítése, a bíróságok működésének átláthatóvá és érthetővé tétele érdekében az Országos Bírósági Hivatal együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Ügyvédi Kamarával és a Magyar Országos Közjegyzői Kamarával. A megállapodást dr. Handó Tünde, dr. Tóth Ádám és dr. Réti László 2014. február 20-án írta alá ünnepélyes keretek között.

A megállapodás szerint az OBH a részeként működő Magyar Igazságügyi Akadémia közreműködésével az új Polgári Törvénykönyv hatályba lépésre történő felkészülés során szerzett tapasztalatait meg kívánja osztani a Magyar Országos Közjegyzői Kamarával és a Budapesti Ügyvédi Kamarával. Ennek keretében képzést szervez a közjegyzők és az ügyvédek részére, illetve biztosítja a hozzáférésüket a távoktatásos anyaghoz. A képzésekre három modulban került, illetve kerül sor mindkét hivatásrend részére.

A közjegyzők számára szervezett képzésre – amelyen a szabad kapacitás erejéig ügyvédek is részt vehett - 2014. március 3-5. (I. modul), március 6-7. (II. modul) és március 10-12. (III. modul) került sor, átlagosan napi 130 fő részvételével. A képzés előadói túlnyomórészt azok a bírák voltak, akik a bíróságok számára tartott helyi képzéseken is előadóként közreműködtek.

A budapesti ügyvédek számára tartandó képzésre 2014. április 9-11. (I. modul), április 17-18. (II. modul) és május 5-7. (III. modul) között kerül sor, a közjegyzőkéhez hasonló előadói körrel. Az ügyvédi kar részéről már nagy az érdeklődés a képzés iránt, amelynek eredményeképpen a rendelkezésre álló helyek percek alatt beteltek. Annak érdekében, hogy a képzés minél több ügyvéd kolléga részére elérhető legyen, az előadásokat online formában akár otthonról is követni tudják a kamara regisztrált felhasználói.

A képzés az ÁROP-2.2.16-2012-2013-0001 számú, „Az új Polgári Törvénykönyvhöz kapcsolódó képzések” című nyertes pályázatában megfogalmazott vállalásának megfelelően történik.