„Hogyan épül fel egy eljárás?” - Tárgyaláslátogatás a Tatabányai Járásbíróságon

2015. május 28. napján a tatabányai Bárdos László Gimnázium 10. B osztályának 28 tanulója vett részt az osztályfőnökük kíséretében dr. Kőnig-Orcskay Réka elnökhelyettes asszony büntető tárgyalásán a Tatabányai Járásbíróságon.

Az eljárás egy tárgyalás alkalmával lezajlott, így a diákok végig követhettek egy teljes bírósági eljárást, a vádindítványtól a védőbeszédig, valamint az ítélethozatalig. A középiskolások végig fegyelmezetten viselkedtek a több órás tárgyalás alatt, aminek a befejeztével kérdéseket tehettek fel az eljáró bírónak. Mivel a tárgyalt ügyben a vád kábítószerrel kapcsolatos volt, így a diákok által feltett kérdések elsősorban ehhez a témakörhöz kapcsolódtak, de a tanú díjazásáról is érdeklődtek.

A tárgyaláslátogatást követően a Járásbíróság elnöke, dr. Gáll Attila Gábor, körbevezette a diákokat a bírósági épületben, mely során egy üres tárgyalótermet is megnézhettek a tanulók, ahol a bírói pulpitusra is felülhettek, valamint felpróbálhattak egy bírói talárt is.

Az osztályfőnök és a középiskolások visszajelzése szerint is a bíróságon töltött nap nagy élmény volt, és szívesen jönnének egy másik alkalommal is, amelyre az időpont egyeztetés után természetesen lesz lehetőség.


Tatabánya, 2015. június 1.