A Hunép építheti a Debreceni Járásbíróságot

A Hunép Zrt. nyerte a Debreceni Járásbíróság építésére kiírt közbeszerzési eljárást, a debreceni cég adta ugyanis a pályázók közül a legkedvezőbb árajánlatot. A Hunép Zrt. nettó 2 milliárd 024 millió forint költségvetéssel építheti fel az igazságügyi negyed legújabb épületét.

A Debreceni Járásbíróság építésével egy 10 éves elképzelés valósulhat meg, az első tervek ugyanis már 2003-ban elkészültek. Ezeket a terveket kellett tavaly módosítani, aktualizálni, a jogerős építési engedélyek 2013 márciusára készültek el. A kiviteli terveket a Koller és Társa Tervező Kft. készítette. A kifejezetten bírósági funkciókra megálmodott épület egyik kuriózuma lesz a 200 fős nagytárgyaló, amelyet alkalomadtán a Debreceni Törvényszék és a Debreceni Ítélőtábla bírái is igénybe vehetnek. A komplexumban ezen kívül – a 33 db 35-40 fős termek mellett - még egy 100 fő befogadására alkalmas tárgyalóterem is épül. Az új Debreceni Járásbíróságon a gyermekközpontú igazságszolgáltatás jegyében gyermekmeghallgató szoba is lesz, de méltó körülmények köz kerülhet majd a bírósági mediáció is. A komplexumban egyébként az ügyféltér és a munkatér a mai kor elvárásainak megfelelően elkülönül, rendkívül modern lesz az épületgépészet és a biztonságtechnika is. Az ítélőtáblához hasonlóan külön bejárata és külön várakozóhelye lesz a rabszállításnak is.

Az épületre kiírt közbeszerzési felhívás 2013 májusában jelent meg, amelyre hat cég – a Kész Zrt., a Hunép Zrt., a Magyar Építő Zrt., a Keviép Kft., a Záév Zrt. és a Strabag Zrt. nyújtotta be ajánlatát. A nyílt közbeszerzési eljárás során azonban mind a hat ajánlatot érvényteleníteni kellett, az ajánlatok mindegyike ugyanis olyan hiányosságokat, hibákat tartalmazott, amelyeket a Közbeszerzési Törvény előírásai alapján a hiánypótlás során sem lehetett pótolni, vagy javítani. Az eljárás eredményét a Keviép Kft. és a Strabag is megtámadta, a Közbeszerzési Döntőbizottság azonban mindkettőt elutasította. Ezt követte az a tárgyalásos eljárás, amelyre a korábbi hatból öt cég adta be ajánlatát. Miután minden ajánlat érvényes volt, azt a céget lehetett nyertesként kihirdetni, amelyik a legkedvezőbb árajánlatot adja. A legkedvezőbb ár 2.024.985 ezer forint, a legmagasabb 2.295.899 ezer forint volt.
A szerződéskötést követően 2014. elején indulhatnak el a kivitelezési munkálatok, a tervezett átadás időpontja változatlanul 2015 nyara. A Debreceni Ítélőtábla és a Fellebbviteli Főügyészség mellé épülő új Debreceni Járásbírósággal együtt az „ítélkezési negyed” mintegy 20 ezer négyzetméterre bővül. A több mint 10 ezer négyzetméteres komplexum kialakítására összességében 3,6 milliárd forint áll rendelkezésre. Az új komplexumba több mint 200 járásbírósági dolgozó költözik át, egyharmaduk bíró. A 2015-ös ítélkezési szünet után 2015 szeptemberében már remélhetőleg az új épületben kezdik meg az ítélkezést.
Az Iparkamara utcai hajdani Királyi Törvényszék épületének jövőbeli funkcióját illetően több alternatíva van. Elképzelhető, hogy a debreceni Járásbíróság állami tulajdonban lévő épületét Debrecen városa, vagy a Büntetés-végrehajtási Intézet fogja majd hasznosítani.

Debrecen, 2013. december 11.