I. Perszimulációs verseny a Miskolci Törvényszéken - Pályázati felhívás!

A Miskolci Törvényszék a „Nyitott bíróság” program keretében perszimulációs versenyt hirdet   a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében működő gimnáziumok és szakközépiskolák nappali tagozatán tanulmányokat folytató diákjai számára.

A pályázat célja, hogy az irodalom és a jogi pálya iránt egyaránt érdeklődő diákok betekintést nyerjenek az igazságszolgáltatás munkájába, az igazságszolgáltatás szervezetét és működését megismerjék, alapvető jogi ismereteiket bővítsék, gyakorlati ismereteket szerezzenek.

Versenyfeladat: Kosztolányi János Édes Anna című regényében a főszereplő által elkövetett emberölés bűntette miatt indult büntetőeljárás tárgyalási szakának előadása.
A tárgyaláson a büntetőeljárás szereplői közül a vádlott (Édes Anna), az ügyész, a védő, valamint a tanúk (Moviszter Miklós, Druma Szilárd, Patikárius János, Ficsor és Etel) szerepét a középiskolás diákok alakítják, míg a bírói és ülnöki tevékenységet a Miskolci Törvényszék hivatásos bírái látják el.

Nevezési feltételek: Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén működő gimnáziumok és szakközépiskolák nappali tagozatos diákjainak 8 fős csapatai vehetnek részt.

A verseny helyszíne: Miskolci Törvényszék – 3525 Miskolc, Dózsa György út 4.

A verseny menete:

2013. október hó 30.     Jelentkezési határidő
2013. november hó 04.    A jelentkezők részére a nyomozati anyag (nyomozás elrendeléséről szóló határozat, gyanúsított-, tanúkihallgatási jegyzőkönyvek, vádirat...stb.) megküldése
2013. november 29.    Verseny időpontja


Díjazás: az első három helyezett csapat értékes tárgyjutalomban részesül, valamint az első helyezett csapat egy napot eltölthet a Miskolci Törvényszéken bírák, bírósági titkárok mellett.

A jelentkezéseket 2013. október hó 30. napjáig elektronikus úton, a gyurani@miskolcit.birosag.hu e-mail címre, vagy a 06-46-343-891 (414-es mellék) telefonszámon várjuk. További felvilágosítás szintén ezen a címen kérhető.

Miskolc, 2013. évi október hó 10. napján