I. perszimulációs verseny Miskolcon

2013. november 29-én a Miskolci Törvényszéken rendezték meg az I. perszimulációs versenyt a „Nyitott Bíróságok” program keretében, melyre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében működő gimnáziumok és szakközépiskolák nappali tagozatán tanulmányokat folytató diákok jelentkezhettek. A verseny témája: Kosztolányi Dezső Édes Anna című regényében a főszereplő által elkövetett emberölés bűntette miatt indult büntetőeljárás tárgyalási szakának előadása volt.

A középiskolás diákok valódi büntetőpert szimuláltak, hiszen a vádlott (Édes Anna), az ügyész, a védő, valamint a tanúk (Moviszter Miklós, Druma Szilárd, Patikárius János, Ficsor és Etel) szerepét ők alakították, míg a bírói és ülnöki tevékenységet a Miskolci Törvényszék és a Miskolci Járásbíróság hivatásos bírái látták el.

A verseny célja az volt, hogy betekintést engedjen az igazságszolgáltatás munkájába, törvényszék működésébe. A diákok tárgyjutalomban részesültek, továbbá az első helyezett csapat tagjai eltölthetnek egy napot a Miskolci Törvényszék bírái és titkárai mellett.

Végül az első helyezést a Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium csapata, a másodikat a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium csapata, míg a harmadik helyet a Miskolci Kós Károly Építőipari Szakközépiskola csapata ért el.