Igazságszolgáltatás Európai Napja a Fővárosi Törvényszéken

Az Európai Tanács és az Európai Bizottság kezdeményezésére 2003 óta rendezik meg október 25-én az Igazságszolgáltatás Európai Napját. A kezdeményezés célja a bírósági munka megismertetése mellett az igazságszolgáltatásba vetett bizalom növelése is. A kezdeményezők célul tűzték ki, hogy az uniós állampolgárok ismerkedjenek meg a bíróság működésével és szervezetével és ismerjék meg jogaikat és a szervezetet, mely segíti őket jogaik érvényesítésében. A tagországok igazságszolgáltatása mellett az Európai Tanács és a Bizottság polgári jogi tevékenységét is meg lehet ismerni, benne az európai jogrendszert, melynek fontos eleme, hogy a közösségi jog átível az országok határain: az Európai Unió állampolgárait bármelyik tagországban ugyanolyan elbánás illeti meg.
 
Az Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából a Fővárosi Törvényszék az idei évben is több programot kínál az érdeklődőknek. 2016. október 20. és 25. között a Fővárosi Törvényszéken és a kerületi bíróságokon az egyetemekkel és a középiskolákkal való együttműködés részeként több csoport vehet részt tárgyaláslátogatásokon és ismerkedhet meg a bíróság épületeivel.
 
A Budai Központi Kerületi Bíróság október 25-én polgári perszimulációra várja a joghallgatókat. A Fővárosi Törvényszék és a Pesti Központi Kerületi Bíróság október 27-én nyitja ki kapuit az érdeklődők előtt. A látogató joghallgatók megismerkedhetnek a Törvényszék impozáns épületével és könyvtárával, majd betekinthetnek a tájékoztató iroda és az ügyfélcentrum működésébe is. A PKKB épületébe látogatók megtekinthetnek egy tárgyalótermet és a gyermekmeghallgató szobát, tájékoztatást hallhatnak a Fővárosi Törvényszék és a PKKB helyzetéről az igazságszolgáltatáson belül, valamint a bírák és igazságügyi alkalmazottak munkájáról. 
 
Budapest, 2016. október 18.