Igazságszolgáltatás Európai Napja a Gyulai Törvényszéken

Az Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából 2015. október 14. és 16. között megrendezett bírósági programok az idei évben is rendkívüli népszerűségnek örvendtek. E három nap leforgása alatt több, mint 900 látogató kereste fel valamelyik Békés megye területén működő bíróságot.
 
Az Igazságszolgáltatás Európai Napjának megtartása már hagyománynak számít a Gyulai Törvényszék és az illetékességi területéhez tartozó bíróságok életében. A rendezvény lehetőséget teremt arra, hogy az érdeklődők jobban megismerjék a polgári igazságszolgáltatást, annak működését, a jogérvényesítési lehetőségeiket, az állampolgári jogaikat és kötelezettségeiket, valamint a bírósági szervezetrendszer felépítését. Ahogyan az elmúlt években is, valamennyi Békés megyében működő bíróság, így a járásbíróságok, a Gyulai Törvényszék, a Gyulai Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, illetve a Gyulai Törvényszék Cégbírósága is fogadta a látogatókat. Az Igazságszolgáltatás Európai Napjának egyik célkitűzése annak tudatosítása, hogy a bíróságok tevékenysége nem kizárólag a híradásokból ismert büntetőügyekkel függ össze, hanem jelentős részét teszi ki a polgári ügyszakba tartozó ügyek intézése is. További célja a programnak, hogy rámutasson arra, hogy a polgári jog által biztosított jogok teljesen átszövik az állampolgárok mindennapi életét.
 
A bíróságokra ellátogató csoportoknak megmutatták a bírósági épületeket, megismerkedhettek az épületek történetével, illetve a polgári igazságszolgáltatással összefüggő témájú jogismereti előadásokat hallgathattak bíráktól, bírósági titkároktól és bírósági fogalmazóktól. Az előadások után lehetőséget biztosítottak a hallgatóságnak kérdések feltevésére, illetve a vállalkozó kedvű csoportok perszimulációs gyakorlat során ismerkedhettek meg a bírósági tárgyalások menetével, a tárgyalótermi viselkedés szabályaival.
 
Idén először a Gyulai Törvényszékre és a Gyulai Járásbíróságra érkező csoportok egy nagyon vidám és kötetlen hangulatú, jogi témájú vetélkedőn is részt vehettek, ahol jogi szakkifejezéseket kellett elmutogatniuk, lerajzolniuk és körülírniuk a játékosoknak. 
 
Gyula, 2015. október 28.