Igazságszolgáltatás Európai Napja Jász-Nagykun-Szolnok Megyében

Az Európai Tanács Miniszteri Bizottságának döntése alapján Európa-szerte, minden év októberében rendezik meg az Igazságszolgáltatás Európai Napját, melynek célja, hogy az állampolgárok betekintést nyerhessenek az igazságszolgáltatás működésébe.
 
Jász-Nagykun-Szolnok Megye bíróságai, ebből az alkalomból 2016. október 28-án, a társszervekkel együttműködve, több helyszínen nagyszabású rendezvényeket tartottak, melyeken megye számos középiskolájának, összesen 1616 középiskolás diákja és több pedagógusa vett részt. A rendezvények helyszínei idén Jászberény, Karcag, Martfű, Mezőtúr, Tiszaföldvár és Tiszafüred volt. Jászberényben a Jászberényi Járásbíróság a helyi Lehel Vezér Gimnázium 130 diákját, az iskola igazgatóját, és osztályfőnökeit látta vendégül a bíróság 1745-ben épült, immáron történelmi emlékhellyé nyilvánított épületében, melynek dísztermében a vendégek többsége dr. Budai László, a Jászberényi Járásbíróság elnöke és dr. Gedei Hajnalka, a járásbíróság bírósági titkárának előadását hallgatta meg, akik a bíróságok feladatairól, a bírósági szervezet felépítéséről, a tárgyalótermi viselkedésről, a fiatalokat leginkább veszélyeztető bűncselekményekről, valamint a bírósági eljárások során a fiatalkorúakra vonatkozó speciális szabályokról beszéltek ifjú hallgatóságuknak. Ezzel egy időben a középiskola egyik végzős osztályának diákjai egy kábítószerrel visszaélés bűntette miatt indult büntetőügyben tartott nyilvános tárgyaláson vettek részt hallgatóságként. A program végén valamennyi diák a járásbíróság által készített tájékoztatóanyagot kapott. 
 
 
Karcagon a Karcagi Járásbíróság a helyi Déryné Kulturális, Turisztikai, Sport Központ és Könyvtárban a karcagi Szentannai Sámuel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 138, valamint a Karcagi Nagykun Református Gimnázium 180 tanulójának, így összességében a két középiskola tizenegy osztályának 318 tanulójának tartott igazságügyi osztályfőnöki órát. A programot dr. Gy. Molnár Sándor, a Karcagi Járásbíróság elnöke nyitotta meg, aki a Nyitott Bíróság program bemutatását követően a hatalmi ágakról, a bíróságok szerepéről, szervezetéről, a bíróvá válás folyamatáról, a büntető igazságszolgáltatás szerepéről, jelentőségéről, a büntetőeljárásban résztvevő személyekről, az eljárás alapfogalmairól, a fiatalkorúakat a büntetőeljárásban megillető jogokról, az őket terhelő kötelezettségekről, valamint a fiatalkorúakra a közösségi oldalakon leselkedő veszélyekről, és az ezen oldalakon megvalósítható jogsértések büntető, és polgári jogi jogkövetkezményeiről beszélt előadásában. Ezt követően dr. Tárnoki Györgyi, a járásbíróság büntető ügyszakos bírája a fiatalok terheltté, és áldozattá válásának veszélyeiről beszélt, míg dr. Szabó István, a bíróság polgári ügyszakos bírája a polgári jogterületet, és a leggyakrabban előforduló polgári jogi jogvitákat mutatta be hallgatóságának.
 
 
Martfűn a Szolnoki Törvényszék és a Szolnoki Járásbíróság a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum Damjanich János Szakképző Iskolája és Kollégiuma 328 diákjának, az iskola tornacsarnokában tartott igazságügyi osztályfőnöki órát. Dr. Nánási Máté, a Szolnoki Járásbíróság bírósági titkára előadásában bemutatta az Igazságszolgáltatás Európai Napját és az Országos Bírósági Hivatal Elnöke által meghirdetett Nyitott Bíróság programot, majd az igazságszolgáltatás, és a bíróságok működéséről beszélt fiatal hallgatóságának. Előadását a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésbiztonsági, technikai, és fegyverbemutatója, majd a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet előadása, és kényszerítőeszköz-bemutatója követte. A diákok emellett egy, a helyszínen berendezett kiállítás keretében megtekinthették a börtönzárkák bútorzatát és a fogvatartottak ruházatát is.
 
 
Mezőtúron a Szolnoki Törvényszék és a Mezőtúri Járásbíróság a Mezőtúri Református Gimnáziumban, az iskola 120 diákjának tartott igazságügyi osztályfőnöki órát, amelyen dr. Hankó Ferenc, a Mezőtúri Járásbíróság elnöke és dr. Pócs Teodóra a Szolnoki Törvényszék büntető ügyszakos törvényszéki bírája a hatalmi ágakról, az igazságszolgáltatás és a bírák függetlenségéről, a bírósági szervezet felépítéséről, a legfontosabb jogágakról, a büntető és a polgári igazságszolgáltatás szerepéről, valamint az állampolgárokat a bírósági eljárásokban megillető jogokról, és az őket terhelő kötelezettségekről tartott előadást. A rendezvényen a Mezőtúri Katasztrófavédelmi Kirendeltség, a Mezőtúri Járási Ügyészség, a Mezőtúri Rendőrkapitányság és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Ügyvédi Kamara is képviseltette magát. Liszkai Zoltán tűzoltó ezredes, a Mezőtúri Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője előadásában a katasztrófavédelem megelőzés, védekezés, és kárfelszámolás során betöltött szerepéről, Dr. Bajári Attila rendőr ezredes, a Mezőtúri Rendőrkapitányság vezetője a rendőrség által nyomozóhatóságként ellátandó feladatokról, dr. Palyov Ágnes mezőtúri járási vezető ügyész az ügyészség nyomozó hatóságok felett gyakorolt törvényességi ellenőrzési funkciójáról, és az ügyészség által az állam büntető igényének érvényesítése során ellátandó feladatokról beszélt, míg dr. Gáli Mihály mezőtúri ügyvéd az ügyvédi hivatás, a védő, illetőleg jogi képviselő bírósági eljárásokban betöltött szerepét mutatta be az érdeklődő fiataloknak.
 
 
Tiszaföldváron a Szolnoki Törvényszék és a Szolnoki Járásbíróság a Városi Művelődési Ház dísztermében a helyi Hajnóczy József Gimnázium, Humán Szakközépiskola és Kollégium 400 diákjának tartott igazságügyi osztályfőnöki órát, amelyen Csontosné dr. Török Márta, a Szolnoki Járásbíróság elnöke a bíróságok működéséről és szervezeti felépítéséről, dr. Szűcs Réka a járásbíróság bírósági titkára a büntető, és szabálysértési eljárások során a fiatalkorúakat érintő legfontosabb szabályokról, míg Böjte Zsófia, az Országos Gyermekvédő Liga képviselője az internetes zaklatásról tartott előadást a fiataloknak. 
 
 
Tiszafüreden a Tiszafüredi Járásbíróság két helyszínen, a bíróság épületében és a helyi Kossuth Lajos Gimnázium, Szakképző Iskola, Általános Iskola és Kollégium épületében rendezett igazságügyi osztályfőnöki órát, melyeken összesen 320 diák vett részt. A délelőtt folyamán, a bíróság épületében a helyi Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Háromkirályok Óvoda két végzős osztályának 60 tanulóját fogadta, ahol dr. Szabó Alexandra, a Tiszafüredi Járásbíróság bírósági fogalmazója köszöntötte a diákokat, akiknek röviden bemutatta az Igazságszolgáltatás Európai Napját, és az ahhoz szorosan kapcsolódó Nyitott Bíróság programot. Ezt követően dr. Lánczi Rajmund, a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség ügyésze közlekedésbiztonsági előadást tartott, majd dr. Baracsi Katalin családjogi szakjogász, internetbiztonsági szakértő az internet veszélyeiről, és a biztonságos internethasználatról beszélt a gyermekeknek, akik ezt követően az internetbiztonsággal kapcsolatos ismereteikre épülő ún. net-activityn vettek részt. A délután folyamán, a helyi Kossuth Lajos Gimnázium, Szakképző Iskola, Általános Iskola és Kollégium tornacsarnokában az iskola tíz osztályának 260 diákja vett részt igazságügyi osztályfőnöki órán, amelyen Dr. Szakács Hajnalka, a Tiszafüredi Járásbíróság polgári ügyszakos bírája a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napjáról, majd Dr. Szalay Katalin, a járásbíróság vezetője a bírósági eljárások során a gyermekeket megillető jogokról beszélt. Ezt követően Dr. Drén Pál, a Tiszafüredi Járási Ügyészség ügyésze a fiatalkorúak büntethetőségére vonatkozó szabályokról tartott előadást, amit dr. Lánczi Rajmund, a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség ügyészének közlekedésbiztonsági, és dr. Baracsi Katalin családjogi szakjogász, internetbiztonsági szakértő internetbiztonsági előadása követett. Az előadások után a diákok az internetbiztonsági és KRESZ-vetélkedőn, valamint bűnügyi kvízjátékon vettek részt. 
 
 
2016. Szolnok, 2016. november 11.