Igazságszolgáltatás Európai Napja a Tatabányai Törvényszéken

Az Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából a Tatabányai Törvényszéken 2015. október 22-én megtartott rendezvényen a tatai Talentum Iskola és a tatabányai Dózsa György Iskola nyolcadik osztályos diákjai vettek részt. 
 
A diákokat a bíróság dísztermében dr. Csorba Zsolt Ödön, a törvényszék elnöke köszöntötte, majd a résztvevők előadásokat hallgattak a bíróságok szerepéről a hatalmai ágak megosztásában, a bírósághoz fordulás módjáról és lehetőségeiről és a panasznap szabályairól. Az interaktív előadások keretében a tanulók tájékoztatást kaptak még a peres eljárás menetéről, a bírósági közvetítésről, valamint a bíróvá váláshoz szükséges szakmai feltételekről és a bíró munkájáról. A diákok ezen kívül részletesebben megismerkedhettek olyan fogalmakkal, mint a cselekvőképesség és jogképesség, illetve szóba került, hogy ők, mint korlátozottan cselekvőképes személyek (korukból adódóan) milyen jogokkal rendelkeznek. Az előadásokat dr. Gáll Attila, a Tatabányai Járásbíróság elnöke, dr. Band Ferenc, a Tatabányai Törvényszék bírája,  dr. Majorosné dr. Köck Ildikó és dr. Illés Melinda bírósági titkárok tartották.
 
 
A diákok részt vehettek két bírósági tárgyaláson, amelyek megtartása előtt a tárgyalást vezető bíró – dr. Hamvas Ákos - ismertette számukra az ügy tárgyát, a peres eljárás szereplőinek ülésrendjét és a viselkedési szabályokat. 
 
A törvényszék épületében körbevezetett tanulók megnézték a „bv őrzőt”, a polgári irodát, a végrehajtói irodát  és a mediációs szobát, ahol kis ajándékként a Tatabányai Törvényszék „Meséből a valóságba” című kiadványából kapott egy példányt minden résztvevő diák, melyet nagy örömmel fogadtak. 
A nyílt nap jó hangulatban telt, a diákok lelkesen vettek részt a programokon. 
 
Tatabánya, 2015. október 29.