II. Bíróság és kommunikáció nemzetközi konferencia az OBH szervezésében

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke nyitotta meg ma délelőtt a II. Bíróság és kommunikáció című nemzetközi konferenciát, amelyre 25 országból érkeztek szakemberek, hogy a bíróságok és a média kapcsolatát közösen vizsgálják.

A tavaly életre hívott konferenciasorozat minden évben más-más szakterületet vitat meg elismert nemzetközi és hazai szakértők részvételével. Az elmúlt évben az adatvédelem és az adatkezelés főbb kérdéseivel foglalkozott, idén a bírósági kommunikáció főbb nemzetközi irányait és kérdéseit járja körül részletesebben.

Az OBH elnöke köszöntőjében kiemelte: a média egyre erősebben van jelen az életünkben, ugyanakkor nem elhanyagolható szempont, hogy a hírek, tudósítások közel 40%-a közvetve vagy közvetlenül bírósági tudósítás. Ez önmagában is nagy felelősséget jelent, ezért is szükséges a meglévő tapasztalatok értékelése, illetve az új, korszerűbb irányok keresése.

A rendezvényen szó lesz a bíróságok és a média jelenlegi együttműködéséről, illetve olyan kérdésekről is, hogy mely országokban, milyen feltételekkel lehet élőben közvetíteni a bírósági tárgyalást. A konferencia külön szekcióban foglalkozik a kommunikáció új irányaival, a közösségi oldalak vagy az okostelefonok használatával, hiszen jelenlétük ma már megkerülhetetlen a bíróságok életében. Továbbá a bíróságok tájékoztatási gyakorlata (honlap, sajtószóvivők stb.) is egy olyan kérdéskör, amiről számos érdekességet hallhatunk a résztvevőktől.

A nemzetközi konferencián olyan elismert szakemberek tartanak előadást, mint Juan Carlos González Álvarez, az Európai Unió Bíróságának sajtófőnöke, Élizabeth Corte, a Québec-i Bíróság elnöke, Pribula László, a Debreceni Egyetem Állam és Jogtudományi Karának tanszékvezetője, Harangozó Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke, Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára, George Freeman, sajtójogász, egyetemi tanár és Hack Péter, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi docense.

A konferencián workshopok keretében vitatják meg azokat a külső és belső kommunikációs módszereket, eszközöket, amelyek hozzájárulhatnak az OBH elnöke által meghirdetett stratégiai célok, elsősorban a nyitott bíróság és transzparens igazságszolgáltatás megvalósításához is.

Budapest, 2014. október 16. 

További képek a konferenciáról >>>