II. DÉL-ALFÖLDI REGIONÁLIS PERSZIMULÁCIÓS VERSENY SZEGEDEN

A Szegedi Törvényszék adott otthont 2016. március 18. napján a II. Dél-alföldi Regionális Perszimulációs Versenynek.
 
Dr. Tárkány-Szűcs Babett, a törvényszék elnöke megnyitójában Szent István, államalapító uralkodónk közel ezer esztendeje fiához, Imre herceghez intézett „Intelmei”-ben a bíráskodás alapjairól szóló gondolatokat idézte. Kifejtette, hogy a bírói hivatásra való felkészülés jelen korban történő megfelelő ösztönzését és a legjobbak kiválasztását segítő eszközként került ismét megrendezésre – a Szolnoki Törvényszék által elindított jeles kezdeményezést folytatva – a II. Dél-Alföldi Regionális Perszimulációs Verseny, amely a törvényszékek közötti a kapcsolatokat erősíti, egyben hozzájárul a bírói utánpótlás magas színvonalú biztosításához.
 
Mailáth György, a Magyar Királyi Kúria elnöke által meghatározott bírói tulajdonságokat idézve kiemelte, hogy a versenyen való részvétel a versenyzőktől alapos felkészültséget, a bírói életpálya iránti elhivatottságot feltételez. A megmérettetés célja pedig a versenyzők bírói attitűdjének, eljárásjogi és anyagi jogi felkészültségének felmérése.
 
A versenyen a Gyulai, a Kecskeméti, a Szegedi és a Szolnoki Törvényszék bírósági titkárai mérhették össze tudásukat civilisztikai és büntető. A civilisztikai ügyszakban volt közös tulajdon megszüntetése, kártérítés, szavatossági igény érvényesítése, valamint kölcsön visszafizetése iránti per, a büntetőeljárások közül pedig kettő garázdaság vétsége, egy könnyű testi sértés vétsége és egy lopás vétsége miatt indult eljárás volt.
 
A versenyzők bíróként, míg az egyéb szerepekben a Szegedi Törvényszék aktív munkatársai, az ügyész szerepében dr. Bálint Márton, a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség ügyésze segédkeztek.
 
A civilisztikai ügyszak zsűri tagjai voltak: dr. Kemenes István, a Szegedi Ítélőtábla kollégiumvezetője, a zsűri elnöke, dr. Kis István, a Szolnoki – és dr. Lakatos Péter a Szegedi Törvényszék kollégiumvezetői, dr. Pusztai-Sznyida Barbara, a Gyulai – és dr. Ónodi Csaba, a Kecskeméti Törvényszék kollégiumvezető-helyettesei.
 
A büntető ügyszak zsűri tagjai voltak: dr. Hegedűs István a Szegedi Ítélőtábla kollégiumvezetője, a zsűri elnöke, dr. Hajduné dr. Iszály Anna, a Gyulai –, dr. Joó Attila, a Szegedi – és dr. Pongrácz Zsolt, a Szolnoki Törvényszék kollégiumvezetői.
 
A verseny moderátori feladatait civilisztikai ügyszakban: dr. Vágó Mária, büntető ügyszakban: dr. Szabó András a Szegedi Törvényszék csoportvezetői látták el.
 
A hagyományoknak megfelelően minden ügyszakban csak az első helyezett került kiemelésre. Idén mindkét ügyszakban a Gyulai Törvényszék titkárai nyerték a megmérettetést, a civilisztikai szekcióban dr. Gyalog Renáta, míg a büntetőben dr. Marton Erika örülhetett a sikerének.
 
 
 
A versenyzők:
 
Civilisztikai ügyszakban:
dr. Gyalog Renáta, Gyulai Törvényszék
dr. Szigeti Zoltán, Kecskeméti Törvényszék
dr. Sinkó Zsuzsanna, Szegedi Törvényszék
dr. Gedei Hajnalka, Szolnoki Törvényszék
 
 
Büntető ügyszakban:
dr. Marton Erika, Gyulai Törvényszék
dr. Bársony Tamás, Kecskeméti Törvényszék
dr. Szabó Szilvia, Szegedi Törvényszék
dr. Szűcs Réka, Szolnoki Törvényszék
 
 
A versenyzőknek az eredményes felkészüléshez és a szép szerepléshez ezúton is gratulálunk!
 
További képekért kattintson ide.
 
 
Szeged, 2016. március 21.