III. nemzetközi „Bíróság és Kommunikáció” konferencia

Az Országos Bírósági Hivatal és a Kúria immár harmadik éve rendezi meg azt a kétnapos konferenciát, amelyen minden évben a bírósági kommunikáció más-más szegmensét vizsgálják meg.

Az idei konferencia a bírósági munkához kapcsolódó válságkommunikációval, a bírósági PR erősítésével, új kommunikációs eszközökkel és trendekkel, valamint a bírósági hang- és képrögzítés problematikájával foglakozik.

Dr. Handó Tünde (képünkön), az Országos Bírósági Hivatal elnöke elmondta, "a XIX. századi nyilvánosság a kávéházak csendes világában zajlott. A XX. században a reggeli napilapok lapzártája és az esti híradók egyszeri jelentkezése határozta meg a tempót. A XXI. század az állandóan csiripelő média időszaka. Ehhez kell alkalmazkodnia a bírósági szervezetnek. "

A rendezvény első napján a bírósági kríziskommunikáció lehetőségeiről és eszközeiről esik szó, majd a távmeghallgatás és a nyilvánosság kérdéskörét járják körül a résztvevők. Az előadók beszélnek arról, hogy milyen új kommunikációs eszközök és trendek segíthetik bíróságok kommunikációját, illetve szó esik a bíróságokon történő kép-és hangfelvétel készítéséről.

A konferencia másnapján a résztvevők – a fenti témákban - workshopok keretében osztják meg egymással tapasztalataikat és megoldást keresve megvitatják az esetlegesen felmerülő problémáikat.
III. Bíróság és Kommunikáció című Nemzetközi Konferencián előadói között olyan szaktekintélyek vannak jelen, mint Philip Langbroek, az Utrehti Egyetem professzora, Jonathan Sherman ügyvéd, Villem Lapimaa, a Tallini Fellebbviteli Bíróság bírája, Tracey Turner-Tretz, az Emberi Jogok Európai Bírósága sajtóreferense, Bőhm Kornél, Kríziskommunikációs Tagozat elnöke, Magyar Public Relations Szövetség, dr. Csákány Boglárka, a Hatvani Járásbíróság bírája valamint dr. Rozsnyai Balázs, a Hajdúböszörményi Járásbíróság bírája.

A konferencia-sorozat évről-évre számba veszi a bíróságokat érő kommunikációs kihívásokat.
2014-ben a bírósági kommunikáció főbb nemzetközi irányait és kérdéseit járták körül a résztvevők. Az előadók között volt egyebek mellett Juan Carlos González Álvarez, az Európai Unió Bíróságának sajtófőnöke, Élizabeth Corte, a Québec-i Bíróság elnöke, Pribula László, a Debreceni Egyetem Állam és Jogtudományi Karának tanszékvezetője, Harangozó Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke, Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára, George Freeman, sajtójogász, egyetemi tanár és Hack Péter, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi docense. Az elmúlt évben a konferencia kapcsán Philip Langbroek professzorral készült interjú és a Québec-i bíróság elnökével, Élizabeth Corteval.

Az első nemzetközi konferencia résztvevői 2013-ban az adatvédelem és az adatkezelés főbb kérdéseit vitatták meg. A 2013. évi konferencián Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, a bíróság és a nyilvánosság kapcsolatáról, Howard Riddle, Anglia és Wales főmagisztrátusa a büntetőeljárásokkal kapcsolatos korlátozásokról, Ingrid Kaps, a Müncheni Bíróság sajtószóvivője a németországi bírósági tudósítók kihívásairól tartott előadást. Giovanni Buttarelli, az európai adatvédelmi biztos-helyettese a bírósági adatkezelés és a haladó szellemű bírósági irányítás összefüggéseit, Lipták Ádám, a „The New York Times” bírósági tudósítója a bírósági eljárásokhoz való hozzáférést, Harangozó Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke pedig a jelenlegi magyarországi szabályozás kérdéseit elemezte.

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének, dr. Handó Tündének a beszédét itt olvashatják.

Dr. Máté Kinga, a konferencia egyik főszervezője, a Sajtószóvivői Munkacsoport tagja adott interjút a konferenciával kapcsolatban az Inforádió Paragrafus c. műsorában.

A kétnapos konferencia programját itt tekinthetik meg.

Budapest, 2015. október 15.

További képek a rendezvényről (képtárunk folyamatosan frissül) >>>