III. nemzetközi „Bíróság és Kommunikáció” konferencia

Az idei konferencia a bírósági munkához kapcsolódó válságkommunikációval, a bírósági PR erősítésével, új kommunikációs eszközökkel és trendekkel, valamint a bírósági hang- és képrögzítés problematikájával foglakozik.

Az Országos Bírósági Hivatal és a Kúria immár harmadik éve rendezi meg azt a kétnapos konferenciát, amelyen minden évben a bírósági kommunikáció más-más szegmensét vizsgálják meg.

Dr. Handó Tünde (képünkön), az Országos Bírósági Hivatal elnöke elmondta, "a XIX. századi nyilvánosság a kávéházak csendes világában zajlott. A XX. században a reggeli napilapok lapzártája és az esti híradók egyszeri jelentkezése határozta meg a tempót. A XXI. század az állandóan csiripelő média időszaka. Ehhez kell alkalmazkodnia a bírósági szervezetnek. "

Az OBH-Kúria rendezvényen társadalomtudósok,  kommunikációs szakemberek, jogászok vitatták meg a legújabbkori kommunikációs kihívások következményeit.

Philip Langbroek (képünkön), az Utrechti Egyetem jogász professzora magát olyan konzervatívnak nevezte, aki szerint határt kell szabni a bírósági tárgyalások nyitottságának. A fő cél az, hogy a bíró kézben tudja tartani a tárgyalást. A bírósági eljárások szakrális, kiemelt jellegét nem szabad elveszteni, mert ez a bírósági eljárás fontos része.

- Természetesen szükség van az elektronikus megoldások szélesítésére, de  nem minden esetben. Én a 'hagyományos', régimódibb bírósági meghallgatások híve vagyok. Bizonyos esetekben fontos  a személyes bírósági jelenlét. Veszélyesnek találom például azt, ha valakit úgy hallgatnak ki, hogy épp a nappalijában van, miközben a gyermeke mellette játszik - mondta el az OBH Sajtónak adott interjújában.

A holland szakértő szerint az elektronizálás inkább a bírósági munka körülményeinek fejlesztésében válik majd fontossá, így például az iratkezelés elektronizálásában, amely csökkenti az ügyek előkészítéséhez szükséges időt és energiát.

Ennél azonban fontosabbak az eljárási szabályok.

- Az eljárási idő azzal is csökkenthető, ha az ügyfeleknek nem hagyunk lehetőséget az eljárás elhúzására. Egy konkrét ügy menedzselésén sokkal több múlik, mint az elektronizáláson. A tárgyalások előkészítése során a képviselők meghallgatásakor, vagy a bizonyítási teher kiosztásakor annak tisztázása, hogy mit akarnak bizonyítani. Ha ezeket pontosabban meghatároznák, jelentős időt lehetne megspórolni - tette hozzá a jogi rendszerek és azok társadalmi környezetét vizsgáló professzor.

A bíróságok eddig ismeretlen fogalmakkal is szembesülnek, mint amilyen a kríziskommunikáció. Bőhm Kornél kommunikációs szakértő szerint a válságokra a bíróságok szükségszerűen nehézkesebben válaszolnak, hiszen kötött pályán mozognak. Presztízsuk társadalmi védelmére azonban e szervezeteknek is szüksége van.

- A bíróságnak nem kell egy olyan típusú szeretet-márkát, úgynevezett „love brand”-et kiépíteni, mint egy üzleti márkának. Viszont rengeteg értéket meg kell védenie: a függetlenségét, a méltóságát, azt hogy tiszteletet parancsoljon. Ettől kezdve kommunikációról beszelve ugyanott vagyunk, ahol az üzleti életben - mondta az OBH Sajtónak.

A kommunikációs szakember egy másik mozzanatot is megemlített, amely a bíróságok iránti társadalmi érzékenységet erősítheti: a közérthetőség hiányát. Szerinte egyes döntésekből azért lesz "ügy", mert a bírósági szakemberek nem adnak elég muníciót a laikusok számára a döntések megértéséhez.

Évi 1700 ítéletet és 180 sajtóközleményt, valamint két Twitter-csatornát irányít William Vasidis, az Európai Unió bíróságának sajtófőnöke, aki elmondta, hogyan kezelik ezt a hatalmas információ tömeget. 

- Az ügyek tömkelege miatt szükséges, hogy különféle módon kommunikáljunk. Egyrészt mi is élünk a „hagyományos” eszközökkel, ennek során többnyire sajtóközleményeket készítünk. Ezeket az az ügyben eljáró előadó bíró ellenőrzi, majd ezt követően fordítjuk le.
„Rapid” infókat is küldünk a sajtónak, amelyek hasonlóak a sajtóközleményekhez, tartalmuk mégis országok szerint eltérő lehet. Újabban hétvégi hírleveleket is készítünk, amely magyarázza, érthetőbbé teszi az aktuális héten hozott ítéleteket - mondta Vasidis. 
 

Budapest, 2015. október 19.

Korábbi tudósításunkat az eseményről itt olvashatják.