Információbiztonság tudatosságról a Szegedi Törvényszéken

2014. december 9-én az információbiztonság tudatosságról és az internethasználat veszélyeiről tartott előadást a Szegedi Törvényszéken Som Zoltán, információbiztonsági szakértő és Klajkó Róbert, az Exicom Kft. szolgáltatási igazgatója.
 
Az előadást dr. Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnöke nyitotta meg, aki hangsúlyozta, a törvényszék kiemelt jelentőséget tulajdonít a biztonságtudatosság fejlesztésének annak érdekében, hogy az adatvesztés, a jogosulatlan adatkezelés és adattovábbítás nagy eséllyel elkerülhető legyen.
 
Som Zoltán a hétköznapokban és a munkahelyen megvalósítható információbiztonság érdekében a biztonságtudatos magatartás jellemzőit, az elektronikus levelezésen keresztül érkező spam küldeményeket és tipikus támadási formákat, valamint az internet veszélyeit emelte ki előadásában. Mindezekkel összefüggésben az információk védelmének és az internetes csalások elkerülésének különféle eszközeit mutatta be, valamint a letöltött programok többszöri ellenőrzésére, és a minél tudatosabb internethasználatra hívta fel a figyelmet. A személyes és hivatalos használatra szolgáló jelszó használati szokások átalakításának szükségességét egy tetszőlegesen beállított jelszó megszerzésén és feltörésén keresztül demonstrálta. Kiemelte, hogy az EU Safer Internet Programjának keretében lehetőség van oktatási intézmények számára ingyenes szakértői előadások megtartását kérni.
 
Klajkó Róbert az információk jogtalan felhasználásának elkerülésére tért ki, bemutatva az ezzel kapcsolatos bűncselekmények jogszabályi hátterét, valamint az adathalászat felismerésének módozatait, kihangsúlyozva az adataink ilyen módon történő elnyerése, a tipikus és elterjedt támadási formák elleni védekezés fontosságát. Előadásának zárásaként a biztonságos adattárolás és az informatikai eszközök megfelelő védelmének lehetséges módszereit mutatta be a hallgatóság számára.
 
Az előadás a második állomása volt a Szegedi Törvényszék dolgozói számára a biztonságtudatosság témakörében szervezett programsorozatnak, amelyet a törvényszék a jövőben is folytatni kíván.
 
Az előadáson készült képek megtekinthetők itt.
 
Szeged, 2014. december 10.