Intenzív felkészülés a Szombathelyi Törvényszéken a menekültekkel összefüggő többletmunkára

A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetet 2015. szeptember 25-étől ideiglenes őrzőhelynek nyilvánították, ez időponttól a Szombathelyi Járásbíróság is ellátja a rendkívüli migrációval kapcsolatos feladatokat. Az intézetben jelenleg közel 80 fő migráns került elhelyezésre idegenrendészeti őrizetbe, ezért az elmúlt napok a járásbíróságon a felkészüléssel teltek el.
 
A törvényszék vezetői értekezleteken tájékoztatták az érintett bírákat, leírókat az új típusú ügyekkel kapcsolatban felmerülő feladatokról, problémákról. A szakmai feladatokkal a büntető kollégium ülésén is foglalkoztak a büntető ügyszakos bírák. 
 
A törvényszék elnöke felvette a kapcsolatot a büntetés-végrehajtási intézet parancsnokával, a Vas Megyei Rendőr-főkapitánysággal. Miután a kapitányság is örzőhellyé vált, a törvényszék igazgatási vezetése személyesen találkozott a szombathelyi rendőrkapitánnyal. A megbeszélésen egyeztették a szükség esetén megtartandó meghallgatások tárgyi és személyi feltételeit. 
 
A törvényszék döntött az országos kirendelésekről is. A járásbíróság bírái és titkárai, leírói közül többen vállalták önként – szükség esetén – kirendelésüket akár a Szegedi, akár a Zalaegerszegi, illetve a Pécsi Járásbíróságra is. A törvényszék elnöke az időszerű munkavégzés érdekében elrendelte a készenlétet. 
 
A szombathelyi bíróság azután vált közvetlenül érintetté a rendkívüli migrációs helyzet kezelésében, hogy  a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola területén megépült sátortáborban 780 fekvőhelyet alakítottak ki.  Szentgotthárdra tucatjával érkeznek migránsokat szállító buszok, a rendelkezésre álló adatok szerint a térségben 14 ezer migráns haladt át a gyűjtőponton. 
 
Szombathely, 2015. október 2.