Interjút készített a Magyar Nemzet újságírója dr. Handó Tündével, az OBH elnökével

"Kemény munkával telik a nyár a bíróságokon: a jogászok megkezdték annak a csaknem tízezer devizapernek a felfüggesztését, amelyeket az ügyfelek az elmúlt időkben indítottak a pénzintézetek ellen.

Minden segítséget megad az Országos Bírósági Hivatal (OBH), hogy a Fővárosi Törvényszék a következő napokban fogadni tudja, kitűzze és elbírálja a bankpereket – erről számolt be érdeklődésünkre az OBH vezetője. Lapunknak adott interjújában Handó Tünde elmondta: az elképzelhető legnagyobb ügymennyiségre, négyszáz eljárás lefolytatására készítik fel az igazságszolgáltatást. Az elnök beszélt arról is, hogy helyesnek tartaná, ha gyakorló bírót is megválasztanának az alkotmánybírói testületbe."

"– Mostantól a Fővárosi Törvényszék bármelyik pillanatban számíthat rá, hogy a hazai pénzintézetek kérelemmel fordulnak hozzá a devizahitelek ügyében. Az ilyen, újfajta perek megindítására augusztus 26-ig van lehetőség. A bíráknak ugyanakkor a régi eljárásokat fel kell függeszteniük. Hogyan tekint az ebből adódó nem mindennapi feladatokra?
– Ami a jelenleg folyó csaknem tízezer devizapert illeti, azokban az Országos Bírói Tanács július 22-én soron kívüli eljárást rendelt el. Ennek alapján – a nemrégiben elfogadott törvényt is figyelembe véve – a bíróságon rövid időn belül előveszik, áttekintik az aktákat, felfüggesztő határozatot hoznak, egyben tájékoztatják az ügyfeleket az adott lépésről. Az egy hete megkezdődött folyamatot augusztus közepéig be kell fejezni. A másik kategóriában, a várható új perek kapcsán azt mondhatom el: az Országos Bírósági Hivatal minden segítséget megad ahhoz, hogy a Fővárosi Törvényszék fogadni tudja, megfelelő időben kitűzze, és lezárja a pereket. Ez egyebek között azt jelenti: a kerületi bíróságok munkatársai is készen állnak, hogy – a főváros keretei között – részt vegyenek a munkában. Több szervezést igényel viszont, hogy a Fővárosi Ítélőtáblán is garantálni tudják a technikai és személyi feltételeket, hiszen ez a bíróság jelenleg is az egyik legnagyobb leterheltséggel dolgozik. A táblán más szervezetek bíráinak a segítségére is szükség lesz."

A teljes interjút a Magyar Nemzet szombati (2014.08.02.) számában olvashatják.