Ismét sajtóreggeli a Debreceni Törvényszéken

Az új Polgári Törvénykönyv sajtót érintő témái álltak a Debreceni Törvényszék idei sajtóreggelijének középpontjában. A törvényszék hagyományteremtő szándékkal 2013-ban indította el a kezdeményezést, azzal a céllal, hogy a mindennapoktól eltérő keretek között is legyen érdemi kommunikáció a bíróság és a média munkatársai között.

Idén szinte adta magát a téma: a sajtóban hetek óta cikkek tucatjai taglalták, mennyire kell másképpen kezelni a képmáshoz és hangfelvételhez való jogot a 2014. március 15-én hatályba lépett új Ptk. szerint. A komoly bizonytalanságokat okozó kérdéskör az elmúlt hetekben a bírósági folyosói beszélgetésekben is sokszor felmerült. A sajtóreggelin ezért Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke és Szurdi Béla, a Debreceni Járásbíróság elnöke mellett Tóth Endre Tamás törvényszéki tanácselnök is részt vett, aki összevetette a régi és az új törvénykönyvet. Álláspontja szerint az új Ptk. a kérdéses témában nem hozott változást, a törvény mindössze a szövegbe öntött bírói gyakorlattal egészült ki, így az az újságíró, fotós, operatőr, aki az eddigi gyakorlatot betartotta, az új Ptk. szabályozásának is maradéktalanul megfelel.

A sajtóreggelin a helyi és megyei sajtóorgánumok mellett az országos média képviselői, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya is képviseltette magát.

Debrecen, 2014. április 1.
 

További fotók >>>