Ismét szépült a szombathelyi gyermekmeghallgató szoba

A Szombathelyi Törvényszék a Nyitott Bíróság program célját megvalósító Múzeumok Éjszakáját kötötte össze azzal az örömteli eseménnyel, hogy a már jó ideje kialakított gyermekmeghallgató szoba tovább szépüljön a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet jóvoltából. 
 
Hogyan jött össze ez a sok minden? A Múzeumok Éjszakájának törvényszéki felvezető előadását dr. Stift Zoltán Angelico atya, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet főállású börtönlelkésze tartotta Büntetés és irgalom címmel. Előadása során minden történelmi kor két nagy, társadalmakat rendező és szabályozó rendszeréhez nyúlt vissza, a valláshoz és a joghoz. Ebből fejtette ki a bűn, a bűncselekmény, a büntetés, az irgalom, a méltányosság és a megbocsátás általánosan elfogadott fogalmait, valamint az ezek között fennálló kapcsolat – és viszonyrendszert. Előadása nem pusztán szavakból állt, hanem éneklésből és az ének alatt, annak tartalmát visszaadó rajzolásból. Itt a válasz a feltett kérdésre. A Múzeumok Éjszakája remek alkalom volt a „közönség” számára megmutatni, hogy a gyermekekre fokozott és kiemelt figyelem fordul az igazságszolgáltatásban is és ennek érdekében a társszervek együttműködnek egymással.
 
Az előadást követően dr. Andor Szabolcs a Szombathelyi Törvényszék elnöke és Tóth Tamás a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka közösen adták át a börtönlelkész atya instrukciói alapján fogvatartott által készített nyolc darab festményt, melyek most már a törvényszék meghallgató szobájának adnak otthonosabb és meghittebb hangulatot.