Jogi hivatásrendek találkozója a Szombathelyi Törvényszéken

A Szombathelyi Törvényszék elnöke „kerekasztal-fórumra” hívta a megyei közigazgatási, rendvédelmi és más igazságszolgáltatási intézmények, szervezetek, valamint a megyei jogú város megyei és városi vezetőit 2015. április 13-án. A törvényszék kollégiumi termében a meghívásnak eleget téve megjelent dr. Simon József, Vas megye főügyésze, dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, dr. Tiborcz János a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Tóth Tamás a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka, Majthényi László a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Popovicsné dr. Tisza Edit a Vas Megyei Kormányhivatal igazgatója, dr. Krecskó Erika a Vas Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának hivatalvezetője, dr. Balázsy Péter megyei jegyző, továbbá dr. Hollósy Tamás a Vas Megyei Ügyvédi Kamara titkára, dr. Molnár Balázs közjegyző, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közjegyzői Kamara elnöke, dr. Tőke Erzsébet a polgármesteri hivatal képviselője valamint dr. Takátsné dr. Tenki Mária Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának elnöke.

Dr. Andor Szabolcs, a törvényszék elnöke megköszönte, hogy a jelenlévők érdeklődnek a törvényszék és a helyi bíróságok munkája, teljesítménye és elképzelései iránt, ezzel is kifejezve, hogy számukra is fontos a különböző igazságszolgáltatási és jogi tevékenységet végző szervezetek közötti hatékony együttműködés. Dr. Andor Szabolcs bemutatta a közelmúltban kinevezett szakmai és igazgatási vezetőket, felajánlva a segítő együttműködésüket a jövőre nézve.

A törvényszék elnöke beszámolt a bíróság fontos beruházásairól, előremutató fejlesztéseiről, kiemelve az épületben végzett felújításokat, az EKOP pályázat keretében megvalósított informatikai eszközbeszerzéseket és fejlesztéseket, a gyermekmeghallgató és bírósági közvetítői szoba kialakítását, a biztonságtechnikai előrelépéseket, valamint a központi szabálysértési bíróság létrehozását. A vendégeket tájékoztatta a megújult bírósági szervezeti rendszerről, a legfontosabb stratégiai célokról, ezek között hangsúlyozva a tanúgondozást, a „nyitott bíróság” program folytatását, a bírósági közvetítés népszerűsítését, az áldozatsegítés- és védelem terén szükséges együttműködést.

A törvényszék elnöke egy újabb találkozás lehetőségét felkínálva, meghívta a jelenlévőket a körmendi bíróságról szóló, „Élő kövek” című kiadvány 2015. május 13-ai hivatalos könyvbemutatójára.

Ezt követően a törvényszék elnöke állófogadásra invitálta a vendégeket, akik véleményeiket, elképzeléseiket és észrevételeiket kötetlen formában osztották meg egymással.

Szombathely, 2015. április 13.