"Jogi ismeretekről a bíróságon" - a szombathelyi Nyitott Bíróság programról adott hírt a Vas Népe Online

Fontos, hogy a nagykorúság határán állók kellően tájékozottak legyenek a jog terén is. Diákok jártak a bíróságon.

Az Országos Bírósági Hivatal által meghirdetett "Nyitott bíróságok" program részeként a Szombathelyi Törvényszékre már több alkalommal is ellátogattak gimnazisták. A jogi ismeretterjesztés mellett tárgyalásokon is részt vehetnek  az érdeklődők. A Szombathelyi Törvényszék néhány középiskolával már együttműködési megállapodást is kötött ez ügyben.

Kedden a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 11. osztályos tanulói ültek be hallgatóként dr. Varga Roland  tárgyalására. A Szombathelyi Törvényszék büntetőbírája egy sikkasztással megvádolt személy perét tárgyalta. A sokadik tárgyalás ezúttal nem volt túl hosszú: egy megidézett tanú nem érkezett meg.

Erről Kimmel Krisztinának, a Bolyai gimnázium 11. C osztályos tanulójának meg is van a véleménye:  - Meglepett, hogy egy tanú a szabályszerű idézés ellenére nem jelent meg a bíróságon. Nem tiszteli a bíróság tekintélyét? Krisztina elárulta: jogásznak készül, egyfelől, mert tetszik neki ez a hivatás, másrészt humán beállítottságú; ilyen érdeklődési körrel legföljebb még bölcsész lehetne. Osztálytársa, Jakosa Janka is különös figyelemmel követte a tárgyalást, eleddig még nem ült bírósági teremben.

 - Szívesen jövök majd máskor is, ha lehetőség nyílik rá. Szerintem mindenkinek tanulságos végighallgatni jogvitákat. Én ügyvéd szeretnék lenni, ezt már kisgyerekkoromban elhatároztam, ezért is tanulok történelem szakon, s fakultáción. Azt gondolom, egy perben nincs könnyű helyzetben sem bíró, sem ügyész, sem védő.

A diákok a tárgyalást követően hosszasan faggatták dr. Varga Rolandot. Érdekelte őket a bírói munka, de az eljárásban részt vevő más szereplők tevékenysége is. Varga Roland büntetés-végrehajtási bíró is, dönt az elítéltek törvényben szabályozott feltételes szabadságra bocsájtásáról. E téma iránt is élénk érdeklődés mutatkozott, s azt is meg kellett magyaráznia, mi a különbség a fogház-, a börtön- és a fegyházbüntetés között.

Kedden dr. Varsányiné dr. Kántor Lilla bíró kalauzolta a fiatalokat, s mint mondta, fontos, hogy a nagykorúság határán állók kellően táéjékozottak legyenek a jog terén is.

2013. május 07., Vas Népe Online, Simon Erzsébet