"Jól teljesített az Egri Törvényszék" - tudósítás az egri összbírói értekezletről

Az Egri Törvényszék annak ellenére jól teljesített az elmúlt évben, hogy a 72-ből 12 bírónak szűnt meg a szolgálati jogviszonya, közülük nyolcnak nyugdíjazás miatt - jelentette ki Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke az Egri Törvényszék összbírói értekezletét követő sajtótájékoztatón hétfőn Egerben.

Hozzátette: ez azt jelenti, hogy nem növekedett drasztikusan a folyamatban lévő ügyek száma, és három-hat hónapon belül ítélet született az ügyek zömében.

Mint elmondta, a nyugdíjazás az elmúlt évben országosan 231 bírót érintett. Ugyanakkor a törvényhozó lehetőséget teremtett arra, hogy még a távozásuk előtt 129 új bíró kezdje meg a munkát, ami jelentősen enyhítette a munkaterhet. A köztársasági elnök 50 bírát visszahelyezett a pozíciójába azon 164 bíró közül, aki pert indított a nyugdíjazás miatt.

Azt tapasztalta, hogy valamennyi bíróságon igyekeztek megoldani az átmeneti létszámhiány okozta nehézségeket - fűzte hozzá Handó Tünde.

Kérdésre válaszolva arról is szólt, hogy valamennyi törvényszéken gondot jelent az iratok raktározása. Ebben a helyzetben szerinte megoldás lehet egy központi irattár, illetve regionális irattárak kialakítása.

MTI, 2013. március 25.

Az Eger Televízió tudósítását az összbírói értekezletről ide kattintva tekinthetik meg.

A Heves Megyei Hírlapban megjelent tudósítást "Gondok közt is kiváló helytállás" címmel itt olvashatják: