Képzés a büntető tárgyú elektronikus eljárásokról

2014. január 16-án a Magyar Igazságügyi Akadémián sor került a 2014. évben várható büntető tárgyú elektronikus eljárásokról és a körözési nyilvántartás internetes felületének használatáról szóló képzésre.
 
2014. január 16. napján a Magyar Igazságügyi Akadémián a törvényszékek kijelölt képviselői (büntető ügyszakos bírák, informatikusok és a körözési nyilvántartási rendszerben történő adatrögzítésre jogosultsággal rendelkező munkatársak) részt vettek a 2014. évben várható büntető tárgyú elektronikus eljárásokról és a körözési nyilvántartás internetes felületének használatáról szóló képzésen. A Fővárosi Törvényszéken hasonló tárgyban már helyi szervezéssel sor került az oktatásra, míg a Budapest Környéki Törvényszéken az előadásra a közeljövőben fog sor kerülni.
 
Az Országos Rendőr-főkapitányság meghívott előadója és az Országos Bírósági Hivatal munkatársai által megtartott képzés fő témakörei az elektronikus adat ideiglenes és végleges hozzáférhetetlenné tételével kapcsolatos eljárás jogi és informatikai háttere, a körözésre (és elfogatóparancsra) vonatkozó új jogszabályok, a körözési nyilvántartási rendszer (KÖNYIR) webes felületének használata, illetve a büntetés-végrehajtás országos nyilvántartásához való hozzáférés szabályai voltak.
 
Fontosnak tarjuk, hogy azon munkatársak is megismerjék a követendő eljárást, akiknek nem lesz jogosultságuk, illetve kötelezettségük a KÖNYIR-ben történő adatrögzítésre.
 
A KÖNYIR esetében tehát az (európai, nemzetközi) elfogatóparancs, illetve a személykörözés kibocsátása esetén az eljáró bíró az általa papír alapon elrendelt elfogatóparancs, illetve körözés KÖNYIR-ben történő rögzítésére ad utasítást az erre kijelölt, jogosultsággal rendelkező munkatársnak, aki ennek teljesítését követően a megfelelő igazolás csatolásával visszamutatja az iratot a bírónak.
 
Amennyiben elektronikus adat ideiglenes, illetve végleges hozzáférhetetlenné tételével kapcsolatos határozat születik, az azzal kapcsolatos eljárás a következők szerint alakul:
 
A kézbesítés a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elektronikus kézbesítési rendszerén keresztül történik majd. Ennek informatikai háttere jelenleg is kialakítás alatt áll, az erre szolgáló alkalmazás üzemeltetésének megkezdésére várhatóan 2014. második negyedévében kerülhet sor.
 
Az NMHH és a bíróságok közötti közvetlen kapcsolattartást biztosító informatikai alkalmazás éles üzembe helyezéséig tartó átmeneti időszakban az NMHH és a bíróságok közötti ilyen tárgyú elektronikus kommunikáció a Be. új 69/C. §-a értelmében az OBH közvetítésével, az OBH hivatali kapuján keresztül fog történni. Ennek során a minden bíróságon külön e célra létrehozott e-mail címhez hozzáférési jogosultsággal rendelkező felhasználók küldik meg az adott bíróságon született határozatot az OBH-nak a szintén külön erre a célra létrehozott e-mail címére, melyről az OBH továbbítja azt az NMHH-nak.