Képzés a nemzetközi érintettségű büntetőeljárásokról a Magyar Igazságügyi Akadémián

2016. október 10. napján nemzetközi érintettségű büntetőeljárások címmel rendezett sikeres képzést a Magyar Igazságügyi Akadémia az európai jogi szaktanácsadók aktív közreműködésével, szaktanácsadók, bírák, és bírósági titkárok számára. A találkozón az Európai Unió Bírósága döntései okán várható jogszabály-módosítások, és a legtöbb, jelenleg a jogalkalmazókat foglalkoztató kérdés megvitatásra került. A délelőtt folyamán dr. Forman Tünde, az Igazságügyi Minisztérium képviselője számba vette az Európai Unió Bírósága közelmúltban hozott kiemelkedő döntéseit, és az azok által indukált magyar jogalkotási folyamatokat; dr. Varga Karolina, a Győri Járásbíróság bírája, az Európai Igazságügyi Hálózat büntető ügyszakban kijelölt kapcsolattartója a Hálózatot, és annak munkáját mutatta be, míg dr. Cserni János, az Országos Bírósági Hivatal Szervezetfejlesztési és Koordinációs Főosztályának vezetője a távmeghallgatás lehetőségeit ismertette a büntetőeljárásokban. Ez utóbbi előadást követően távmeghallgatásos perszimuláción vettek részt a megjelentek.
 
A nap nagy részében dr. Katona Tibor, az Európai Szaktanácsadói Hálózat büntető ügyszakért felelős koordinátor-helyettese, dr. Szabó Judit, a Budapest Környéki Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetője, dr. Várhegyi Éva, a Fővárosi Törvényszék, valamint dr. Somogyi Zoltán, a Győri Törvényszék bírája, egyben európai jogi szaktanácsadók vezetésével workshop csoportos munkában vettek részt a képzésre jelentkezők. A megvitatott témák között az európai és nemzetközi elfogatóparancs, a külföldi ítélet érvényének elismerése és jogkövetkezményei, a jogsegélykérelmek, és a külföldön ismert helyen tartózkodó terhelttel szembeni eljárás szerepeltek. 
 
Az Országos Bírósági Hivatal a kiscsoportos munka során számba vett jogalkalmazói kérdéseket, és az arra adott válaszokat hamarosan, rendszerezett formában is a bíróságok rendelkezésére bocsátja, tudásmegosztás céljából.  
 
Budapest, 2016. október 14.