Két országos program egy alkalommal

A Szombathelyi Törvényszék a Fenntartható Fejlődés Programban hatékony és célravezető vállalásokat igyekezett megfogalmazni. Ennek egyik eleme volt a két országos program, a „Nyitott bíróság” program és a bírósági közvetítés népszerűsítésének összekötése. A Szombathelyi Törvényszék egyik bírósági közvetítője látogatást tett a NymE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 12.B. osztályos tanulóinál. 
 
A törvényszéken korábban is felmerült már a gondolat, hogy a bírósági közvetítést hosszútávon úgy lehet népszerűsíteni, hogy célközönségül a középiskolásokat választjuk. A diákok nagy része a „Nyitott bíróság” keretében járt már tárgyaláson, bejárta valamelyik bíróság épületét, beszélgetett bíróval. A tanulók ezen tapasztalatát felhasználva indult interaktív beszélgetés dr. Kissné dr. Réczeg Katalin bírósági közvetítő és a tanulók között. A kérdés az volt, milyen benyomásaik, élményeik voltak, amikor a törvényszéken jártak, mi jut eszükbe elsőként, ha meghallják: bíróság, per, tárgyalás. A válasz – persze sok minden más mellett – az volt: felperes, alperes, bíró, ítélet, izgulás, szigorúság. Ezután rövid iskolai példákon keresztül maguktól fogalmazták meg, szerintük mi a különbség a per és bírósági közvetítés között, hogy ez utóbbi mélyebben és hosszabb időre rendezi a konfliktust, nyugodtabb légkörben zajlik és jobban kibeszélhetik a problémát az érintettek. 
 
A tanórányi idő pillanatok alatt eltelt, végül a diákok azt mondták, örültek, hogy hallottak erről, a többség úgy gondolta, ha a jövőben olyan helyzetbe kerülne, melyet bíróság előtt kell megoldani, biztosan eszébe fog jutni a bírósági közvetítés lehetősége. A diákok érdeklődését olyannyira felkeltette a téma, hogy a kicsengetés ellenére még kérdéseket tettek fel, és az annyira várt szünetről is lemondtak. A program további középiskolákban is folytatódik. 
 
 
Szombathely, 2016. október 10.