Kiemelkedő ítélkezési tevékenység a Debreceni Törvényszéken

Egyik törvényszék sem tudott a Szolgáltató Bíróság Program keretében olyan eredményeket felmutatni az országban, mint a Debreceni Törvényszék – jelentette be Dr. Handó Tünde a Debreceni Ítélőtábla és a Debreceni Törvényszék közös sajtótájékoztatóján, amelynek aktualitását a két bírósági intézmény összbírói értekezlete adta. 
 
A Debreceni Törvényszék a programban vállalt 20 százalék helyett a két éven túli ügyek 50 százalékát fejezte be, az időszerűség mellett azonban az ítélkezési minőség is magas színvonalú – tette hozzá az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Dr. Handó Tünde a Debreceni Ítélőtáblával kapcsolatban leszögezte: a táblabíróság tudásmegosztása rendkívüli jelentőséggel bír: a regionális képzések szervezésével azonban nem csak a régióban tevékenykedő bírók számára nyújtanak szakmai segítséget, hanem az országos képzések egy részét is a Debreceni Ítélőtábla szervezi.
 
Dr. Balla Lajos a sajtótájékoztatón elmondta: a Debreceni Törvényszék ítélkezési tevékenysége stabil, kiegyensúlyozott, magas színvonalú, mennyiségi és minőségi mutatói szerint is elismerést érdemel. A Debreceni Ítélőtábla elnöke hozzátette: valamennyi ügyszakban minimális a hatályon kívül helyezett ügyek száma. A Debreceni Ítélőtábla tevékenységét illetően kiemelte: a táblabíróságra kerülő ügyek 95 százaléka fél éven belül befejeződik. Az ítélkezési munka mellett a táblabíróság által szervezett képzések is kiemelt jelentőséggel bírnak, csak 2015-ben 50 rendezvényt szerveztek Debrecenben.
 
Dr. Kahler Ilona számokkal illusztrálta a Debreceni Törvényszék tavalyi eredményeit. 2015-ben 67.323 ügy érkezett a törvényszékre és ennél 10 százalékkal több, 73.532 fejeződött be. Azt, hogy felével csökkent a két éven túli ügyek száma, több mint 600 plusz tárgyalási nap beiktatásával sikerült elérni. A törvényszéken egyébként összességében az ügyek 85 százaléka egy éven belül befejeződött, ezen belül a polgári és a közigazgatás-munkaügy területén az egy éven belüli befejezés aránya 90 százalék fölötti. Kiemelkedő az ítélkezési munka megalapozottsága is, a büntetőügyek 80 százaléka, a polgári pereknél az ügyek 93 százaléka első fokon jogerőre emelkedik, a fellebbezett ügyek esetén pedig mindössze 6,4 % (büntető) és 3,58 % (polgári) a hatályon kívül helyezés aránya. 
 
A sajtótájékoztatón Dr. Móroczné dr. Simon Angéla, az Országos Bírói tanács tagja a testület tavalyi tevékenységét illetően elmondta: elkezdődött a bírói életpálya modell kidolgozása, amelyben az Országos Bírósági Hivatal, a Kúria, a Magyar Bírói Egyesület és a szakszervezeti ágazat mellett az Országos Bírói Tanács is nagy részt vállal. Dr. Mórocné dr. Simon Angéla – aki egyébként a Debreceni Járásbíróság bírája – hozzátette, az elmúlt évben a Bírák Etikai Kódexével összefüggésben két fontos témában: a bírák véleménynyilvánítása és az egyesülési szabályok esetében készített állásfoglalást az Országos Bírói Tanács.
 
Debrecen, 2016.május 12.