Kiemelkedően teljesít a Szegedi Törvényszék - összbírói értekezlet Szegeden

„Kiemelkedően teljesít a Szegedi Törvényszék” – mondta dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke 2014. április 9-én a Szegedi Törvényszék 2013. évi munkáját értékelő összbírói értekezleten.

Az értekezleten bemutatásra került Fekete Gábor, az Országos Bírósági Hivatal frissen kinevezett elnökhelyettese is.

Dr. Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnöke a bíróság ügyforgalmi adatai kapcsán elmondta, hogy a 2012-es évhez képest 150%-kal magasabb volt az ügyérkezés, így a szám meghaladta az 59.000-et. Ezen belül a peres ügyek száma közel 9.500-as növekedést mutatott. Ezen érkezési mutatók alapján a Szegedi Törvényszék a harmadik legmagasabb ügyérkezéssel dolgozik az ország törvényszékei között.
A magasabb ügyérkezés ellenére a Szegedi Törvényszék a befejezések tekintetében is országosan kimagasló eredményeket tudhat magáénak, hiszen befejezéseinek száma 25%-kal meghaladja az országos átlagot, elsőfokú büntetőügyek esetében 33%-kal, míg a civilisztikai ügyszakban 34%-kal növekedett a befejezett ügyek száma.

Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke elmondta, hogy átlagon felül teljesít a Szegedi Törvényszék, amelyet az ügyforgalmi mutatók eredményei is bizonyítanak. Értékelésében kiemelte, hogy a Szegedi Törvényszék élen jár a bírósági munka megismertetése körében is, utalva itt a Nyitott Bíróság programban elért sikerekre, a bevezetett tanúgondozás intézményére, amely iránt egyre nagyobb az állampolgárok kereslete, hiszen 2013-ban 122 egyedi megkeresés érkezett a tanúgondozókhoz. Ennek következtében a 2014. évben a törvényszék valamennyi járásbíróságára ki kívánják terjeszteni a tanúgondozók működését.
Kiemelte, hogy a törvényszéken az elsők között kezdték mérni az ügyfél-elégedettséget, a 2013-ban kitöltött 998 adatlap szerint 94%-ában nyilatkoztak pozitívan az állampolgárok a Szegedi Törvényszék munkájáról.
Méltatta továbbá a Szegedi Törvényszék kommunikációs tevékenységét, külön kiemelve a törvényszék honlapján elhelyezett tanúgondozási GYIK-et, vagy a civil szervezeteknek készült információs oldalt, valamint a mindig naprakész tájékoztatást.

Dr. Hámori Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnökhelyettese, úgy is, mint az Országos Bírói Tanács (OBT) tagja tájékoztatta az összbírói értekezletet az OBT által tavalyi évben alapított „10 éves kiváló bírói szolgálatért oklevél” elismerési formáról, amelyet a testület a 2013. évben dr. Seresné dr. Bathó Nikolett, törvényszéki bírónőnek adományozott.

Az összbírói értekezletet követően a jelenlévők megtekintették a héten átadásra került gyermekmeghallgató szobát. Az eseményt követő sajtótájékoztatón pedig Dr. Handó Tünde elmondta, a 2014-es évben megkezdődnek a Szeged, Széchenyi tér 4. szám alatti épület felújításának tervezési munkálatai.
 

Szeged, 2014. április 11.