Kihelyezett OBT ülés a Gyulai Törvényszéken

Az Országos Bírói Tanács 2016. június 27. és 28-án a Gyulai Törvényszéken tartotta a kihelyezett ülését. A rendezvényen az Országos Bírói Tanács tagjain kívül tanácskozási joggal részt vett dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, dr. Lajtár István közjogi legfőbb ügyész helyettes, valamint az Igazságügyi Minisztérium képviseletében dr. Szecskó József helyettes államtitkár is.
 
A nyilvános ülés részeként először dr. Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke tájékoztatta az OBT tagjait a törvényszék munkájáról, eredményeiről, a legfontosabb létszám és ügyforgalmi adatokról, valamint kitért a migrációs helyzettel összefüggésben elvégzett feladatokra is. Ezt követően ismertette az elkövetkező időszakra kitűzött célokat. Ezután dr. Szabó Mária mediációs koordinátor tartott előadást a bírósági közvetítés Békés megyei helyzetéről, melyben egy időrendi áttekintést követően beszélt a szakmai rendezvényekről, tárgyi feltételekről és felvázolta a jövőbeni célokat. Ez utóbbiak között említette a bírósági mediáció népszerűsítésének fontosságát, a munkateher arányos elosztását a közvetítők között, valamint egy életpálya kidolgozását a mediátorok számára. A következő előadó dr. Cséffán József kollégiumvezető úr volt, aki az Alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium munkájáról szólt. Hangsúlyozta, hogy a kollégium célja az ítélkezés szakmai színvonalának emelése és a jogalkalmazás egységességének javítása. Az előadások után az Országos Bírói Tanács nemzetközi kapcsolatairól, azok fejlesztéséről esett szó az ülésen, és etikai állásfoglalásról is határoztak.
 
Másnap az Országos Bírói Tanács tagjai dr. Handó Tünde elnök asszony részvételével a Gyulai Törvényszéken Bírói Fórumot tartottak a bírák, bírósági titkárok és bírósági fogalmazók számára, ahol alkalom adódott számos, bíróságokat és bírákat érintő aktuális kérdés megvitatására.
 
A rendezvény egyik kiemelt eseményeként kinevezésre is sor került: dr. Handó Tünde 2016. július 1-jétől hat éves időtartamra dr. Csepregi-Matus Éva törvényszéki bírót nevezte ki a Gyulai Törvényszék elnökhelyettesévé.