"Kiválóan teljesít a Zalaegerszegi Törvényszék" - az MTI tudósított az összbírói értekezletről

A Zalaegerszegi Törvényszék országosan első a befejezett tárgyalások számát illetően, a bírók felkészültsége és ügyforgalmi adatai révén pedig kiemelkedő szerepet játszik az áthelyezett ügyekben is - jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke hétfőn Zalaegerszegen.

Handó Tünde az összbírói értekezletet követő sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a múlt évben összesen 42 ügyet helyeztek át országosan a bíróságok, Zalaegerszegen ebből ötöt tárgyaltak, három polgári ügyet már le is zártak, egy polgári és egy büntetőügy tárgyalása tart még most is.

Az OBH elnöke pozitív hozzáállásként értékelte, hogy a Zalaegerszegi Törvényszék már régóta úgy folytatja a tevékenységét, ahogy azt az OBH csak 2012-ben fogalmazta meg stratégiai céljai meghatározásakor. Ide tartozik a külső kapcsolatok ápolása, a szakmai értekezleteken más hivatásrendekkel történő együttműködése vagy a bíróknak a bírósági épületen kívül is megjelenő tudományos tevékenysége.

Handó Tünde kitért arra is, hogy a bírák továbbképzése "szabályzatok szintjén még nem kötelező", de már tavaly csaknem hatezer bíró és bírósági titkár vett részt a központi képzéseken. Az idén már nagyobb arányú kötelező képzést is előírtak, így már az első félévben 4000-4500 bíró és bírósági titkár vesz részt az oktatásokon, hogy egyebek mellett az alaptörvény, a büntető törvénykönyv, a szabálysértési törvény vagy az új munka törvénykönyve kapcsán naprakész legyen a felkészültségük.

Említést tett arról, hogy a múlt évben 380 bírósági titkár és ügyintéző került a bíráskodás rendszerébe, nagyon sokan közülük a legleterheltebbnek számító Fővárosi Törvényszék (FT) munkáját segítik. A FT-n még tárgyalótermek is hiányoznak, bár tavaly óta több helyiséget felszabadítottak, bérleményt vettek igénybe, hogy az idén már több új tárgyalótermet tudjanak kialakítani - jegyezte meg.

Az ügyforgalmi adatok azt mutatják, hogy az új bírósági titkárok és ügyintézők révén kisebb a bírók terhelése, rövidebb időn belül tűzik ki az első tárgyalást. Zalaegerszegen például másodfokon két-három hónap alatt lezárulnak a polgári ügyek, büntetőügyekben pedig másfél hónap az átlagos idő. A fővárosban tíz hónapot vagy akár egy évet is kell várni, mire másodfokra jut egy fellebbezett ügy.

Az európai uniós rangsorban Magyarország a befejezett bírósági ügyek terén jó helyen áll, de az adatok mögött a különböző bíróságok leterheltségének eltérő volta miatt "óriási különbségek vannak" - jelezte az OBH elnöke.

MTI 2013. április 8.