Kíváncsi diákok a bírósági nyílt napon a Fővárosban

Az iskolai szünet ellenére a nyílt napon közel 100 diák látogatott el az Országos Bírósági Hivatal, a Fővárosi Törvényszék és a Pesti Központi Kerületi Bíróság épületeibe, tárgyalóiba. Az intézmények által közösen szervezett Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából október 27-én, kedden megnyíltak a budapesti bíróságok kapui. 

OBH - Tanácsterem

látogatók javarészt joghallgatók és középiskolások voltak, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről, a Károli Gáspár Református Egyetemről és a Varga István Kereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskolából érkeztek. Lehetőségük volt megtekinteni az Országos Bírósági Hivatal tanácstermét és monumentális auláját, ahol a 20 törvényszéki épület „akkor és most” kifüggesztett montázsképeit is megnézhették. A program része volt még a Pesti Központi Kerületi Bíróság egyik tárgyalójának és gyermekmeghallgató szobájának bemutatása is. 
 
A tárgyalóteremben a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságról meghívott címzetes bv. alezredes és törzszászlós a mindennapi munkájukról és az előállításról tartottak egy rövid előadást, amely közben rengeteg kérdést tettek fel a hallgatók az előállítás folyamatát és az előállítást végző őr napi teendőit illetően. A leírói és jegyzőkönyvvezetői feladatok is bemutatásra kerültek.
 
A gyermekmeghallgató szobában is sok kérdés hangzott el arra vonatkozóan, hogy a gyakorlatban miként működik egy gyermekmeghallgatás, ki hallgatja ki a gyerekeket, mennyi idő, míg ez megtörténik, a tárgyalt ügy tárgyalási napján történik-e, hogy miért van a szoba bekamerázva. A kísérő bírósági fogalmazók kiemelték annak jelentőségét, hogy a kialakításnál a gyermekbarát környezet kialakítása volt a fő cél, valamint, hogy a meghallgatott gyerekeket a legkevésbé tegyék ki stresszhelyzetnek egy-egy ilyen helyzetben.

Fővárosi Törvényszék - Esküdtszéki terem

 
A továbbiakban a diákok megnézték a Fővárosi Törvényszék Esküdtszéki termét, ahol az előadó bíró
 részletesen bemutatta a terem falát díszítő, Feszty Árpád által festett táblaképeket is. A fiataloknak lehetősége nyílt arra, hogy egy bírói talárt felpróbálhassanak, valamint bírósági kvízt és tesztet tölthettek ki, amely lelkes csapatmunkában valósult meg. 
Az Esküdtszéki terem megtekintése után a Fővárosi Törvényszék Könyvtárának bemutatása következett, majd a diákok a Tájékoztató Irodát és az Ügyfélcentrumot nézhették meg, hallhattak érdekes történeteket annak működéséről.
 
A nagy érdeklődésre való tekintettel az első csoportban lehetőség nyílt arra, hogy az épületlátogatások után további kérdéseket tegyenek fel a diákok az őket kísérő fogalmazóknak arról, hogy miként válhat valakiből bírósági fogalmazó, hogy mi az a fogalmazói versenyvizsga. 
 
A bírósági fogalmazók személyes élményeiket és tapasztalataikat is megosztották az érdeklődő hallgatósággal, így a tervezett csoportonkénti másfélórás nyílt napi program több mint két órásra nyúlt, amely a program sikerét mutatja.
 
A 4 csoport számára kínált mintegy 2 órás program során a kísérő bírósági fogalmazók, titkárok és előadó bírók a magyar igazságszolgáltatás rendszeréről, a bírósági épületekről is meséltek az érdeklődőknek. 
 
Az Európai Tanács 2003-as döntése alapján október 25-ét a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napjának nyilvánították. A kezdeményezés célja, hogy az igazságszolgáltatás közelebb kerüljön az állampolgárokhoz, az emberek jobban megismerjék, megértsék a jogaikat, a bírósági rendszer, a polgári igazságszolgáltatás gyakorlati működését. 
 
 
Októberben országosan több bíróság is különböző programokkal, nyílt nappal várja az érdeklődőket. A megvalósult programok beszámolói alább olvashatóak.
 
Budapest, 2015. október 27.