Középiskolák a "Nyitott bíróságok" programban a Szombathelyi Törvényszéken

Szombathely - A Szombathelyi Törvényszék aktívan kíván közreműködni az elsősorban középiskolásokat érintő jogi ismeretterjesztésben.

Az Országos Bírósági Hivatal által meghirdetett "Nyitott bíróságok" program részeként a Szombathelyi Törvényszék munkatársai is tartanak majd tájékoztató előadásokat középiskolások részére a magyar igazságszolgáltatási rendszerről, az alapvető jogokról, jogi fogalmakról, a fiatalokat érintő büntetőjogi kérdésekről - tájékoztatta a Vas Népét dr. Tóth András.

- Lehetővé kívánjuk tenni, hogy a középiskolások megismerjék a bíróság épületét, a bírói munkát, és részt vehessenek bírósági tárgyalásokon. Emellett interaktív kapcsolattartási formákat próbálunk kialakítani, hogy a fiatalok a törvényszék honlapján működtetett levelezőprogram segítségével feltehessék a kérdéseiket - sorolta a vasi törvényszéki sajtószóvivő. - Pályázatok kiírása útján szeretnénk megismerni, hogy a fiatalok mit gondolnak, mit tudnak az igazságszolgáltatásról. Az emelt szintű érettségire felkészítés során a közreműködésünkkel pedig akár az Európai Unió működését, akár a magyar alkotmányos berendezkedést megismerhetik a fiatalok. Pályaorientációs célból pedig megismertetjük az érdeklődőkkel a jogász szakmát.

Dr. Tóth András hozzátette: a kezdeményezésükkel a legmesszebbmenőkig alkalmazkodnak a középiskolák pedagógiai programjához, tanterveihez. A programban oly módon kívánnak részt venni, hogy együttműködési megállapodásokat kötnek az oktatási intézményekkel. A közös célok megvalósítása érdekében kitérnek az együttműködési formákra, és mind az oktatási intézmény, mind a bíróság részéről egy-egy kapcsolattartó személyt jelölnek ki, akik az egyes programokat közvetlenül egyeztetik. Elsőként jövő kedden a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziummal kötnek megállapodást. A Szombathelyi Törvényszék hasonló jellegű együttműködést bármely érdeklődő középiskolával kész megkötni.

2013. április 3., vaol.hu
Simon Erzsébet