Közigazgatási bírók a Budapesti Ügyvédi Kamara adójogi konferenciáján

A Budapesti Ügyvédi Kamara 2014. szeptember 15-én „Budapesti disputák – adójogi felvetések” címmel rendezett  konferenciát. A szervezők a Magyar Közigazgatási Bírák Egyesületét kérték fel, hogy a rendezvényt a bírók körében népszerűsítsék. A nyílt konferencián ügyvédek,  adótanácsadók, a NAV munkatársai, egyetemi oktatók mellett a pénzügyi pereket tárgyaló bírák is szép számmal részt vettek.

Három, problémafelvető előadás hangzott el: Az üzletszerű ingatlanértékesítés önálló vagy külön adózó jövedelem-e?, A bizonyítási teher problémái a Közösségen belüli termékértékesítések adómentességét illetően,  Az adólevonási jog gyakorlásának feltételei az Európai Bíróság ítéleteinek tükrében.

Az előadásokat követő, kötetlen „disputa” keretében a résztvevők elsősorban a bizonyítási teher, a bizonyítékok objektív jellege, az adózótól elvárható magatartás körében fejtették ki – gyakran eltérő - jogi álláspontjaikat. A megjelent hivatásrendek már nem először, és remélhetőleg nem is utoljára vettek részt hasonló adójogi konferencián.

Budapest, 2014. szeptember 16.