Közvetítői eljárás a Debreceni Ítélőtáblán

2016. január 1-től a Debreceni Ítélőtáblán is igénybe lehet venni a bírósági közvetítési lehetőséget. Az ítélőtábla pályázati pénzből közvetítői szobát alakított ki. Az első közvetítői eljárás az ítélőtáblán nemcsak elindult, de megállapodással már be is fejeződött.
 
A közvetítés – vagy más néven mediáció – egy olyan, a hagyományos vitarendező (peres) eljárásoktól lényegesen eltérő megoldás, melynek az a célja, hogy a vitában érdekelt felek kölcsönös megegyezéssel zárják le a vitájukat. Ehhez a vitában nem érintett, semleges, pártatlan harmadik személy, közvetítő (mediátor) segítségét veszik igénybe.
 
A bírósági közvetítés mindezeken túl ahhoz is segítséget nyújt, hogy a per megindulásakor, illetve a per folyamán bármikor, (fellebbviteli eljárásban is) gyorsan, hatékonyan rendezhető legyen a jogvita. A közvetítői eljárás igénybevételével a már elkezdődött per akár néhány hét alatt befejezhető. A bírósági közvetítés lehetővé teszi, hogy a felek per helyett párbeszéd útján megállapodásra jussanak.
 
Debrecen, 2016. április 28.