Külföldi bírák látogatása az EJTN keretében

Az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN) csereprogram keretében nyolc, német, holland, spanyol, olasz, litván, lett és lengyel nemzetiségű bíró látogatott 2015. november 23-án az Országos Bírósági Hivatalba. A polgári, büntető és közigazgatási ügyszakos bírákat dr. Hódy Ágnes az Országos Bírósági Hivatal Elnöki Kabinetjének tagja fogadta.   Dr. Hódy Ágnes Az Országos Bírósági Hivatal igazságszolgáltatásban betöltött helyéről és szerepéről, feladatiról, valamint az elért eredményekről tájékoztatta a bírákat. 
 
 
A bírák – akik közül többen már nem először járnak Magyarországon – elmondásuk szerint más-más szegmensére kíváncsiak a magyar igazságszolgáltatásnak. Volt, aki azért látogatott most Magyarországra, hogy lássa, miként működik Kelet-Európában az igazságszolgáltatás. Korábban a program keretében ugyanis volt már Spanyolországban és Franciaországban, s most a különbségekre kíváncsi. Más azt szeretné látni, hogy miként működik hazánkban a fékek és egyensúlyok rendszere. Korábban ezt Spanyolországban tanulmányozta. A Litvániából érkező bíró azért kíváncsi a magyar igazságszolgáltatásra, mert az, az övékhez képest jelentősen eltérést mutat. A lengyel bíró pedig azért kíváncsi rá, mert az az övékhez sok hasonlóságot mutat. Akadt olyan bíró is, akit egyebek mellett az érdekel, hogy Magyarországon miként lehet távol tartani az igazságszolgáltatást a politikai befolyástól.
 
Janneke Willemijn Bockwinkel holland polgári ügyszakos bíró, Veronica Ponte Garcia spanyol büntető és polgári ügyszakos bíró, Concetta Anastasi olasz közigazgatási ügyszakos bíró, Vaclovas Paulikas litván polgári ügyszakos bíró, Agnese Zemmere lett polgári ügyszakos bíró, Joanna Belzerowska lengyel polgári ügyszakos bíró, Clivia von Dewitz német büntető ügyszakos bíró és Stephan Haberland német polgári ügyszakos bíró az EJTN csereprogram keretében 2015. november 23 és december 4. között tartózkodik Magyarországon. Az OBH-ban tett látogatást követően a Kúrián és a Legfőbb Ügyészségen kaptak bepillantást a magyar igazságszolgáltatásról. A kéthetes magyarországi tartózkodás során felkeresik a Fővárosi Törvényszéket, a Pesti Központi Kerületi Bíróságot, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságot, és az épületben megtekintik az új oktatási centrumot is. Az Alkotmánybírságra, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalba, továbbá az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalába történő látogatás ugyancsak a program részét képezi.   A következő héten Szekszárdra utaznak, ahol egyebek mellett a Szekszárdi Törvényszéket, a Szekszárdi Járásbíróságot, a Szekszárdi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságot valamint a Tolna Megyei BV Intézetet keresik fel.
 
 
Budapest, 2015. november 23.